Recepten week 43 - voor 4 personen
Bijgewerkt: 22 okt 2020
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
Gepofte knolselderij met geroosterde krieltjes en een saucijsje van Sanders Hof
Niveau:
Eitje.
Bereidingstijd:
10 minuten voorbereiding
60 minuten oventijd
Ingrediënten:
1200 gram krieltjes van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
2 knolselderij van groentekwekerij Smits uit de Heurne
4 stuks saucijs van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten
2 teentjes knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
4 takken verse salie van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
Uit de eigen keukenkast:
peper en zout
olie
zachte roomboter
Uit de eigen keukenlade:
ovenschaal
koekenpan
snijplank
keukenmes
aluminiumfolie
Bereiding knolselderij:
Haal de boter uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de knolselderij en snij - indien nodig - de stengels eraf.
Plaats de knolselderij in een ovenschaal en gaar deze in de oven voor ongeveer 60 min.
Snijd ondertussen de de bladeren van de salie in dunne reepjes en roer deze door de roomboter met een snuf zout en gemalen peper.
Wanneer de knol gaar is, snijd voorzichtig de schil eraf en snijd de knol door de helft en elke helft in dunne plakjes. (tip: Snij alleen het kapje eraf, presenteer dan de knol in de schil op een mooi bord of plateau en zet deze op tafel om deze dan samen uit te lepelen, super gezellig!).
Serveer een lepel van de boter over de knolselderij
Bereiding krieltjes:
Was de krieltjes grondig
Snijd een teentje knoflook fijn.
Snijd de krieltjes door de helft en strooi er wat peper, zout en een scheut olie overheen en voeg de gesneden knoflook toe. Hussel alles goed door elkaar en doe de krieltjes in een ovenschaal.
Wanneer de knol ongeveer 30 minuten in de oven zit, zet dan de krieltjes erbij en rooster de krieltjes totdat deze gaar en goudbruin zijn.
Bereiding saucijs:
Bak de saucijsjes op middelhoog vuur in een koekenpan met een beetje olie of (room)boter, totdat deze gaar en mooi goudbruin zijn.
Eet smakelijk!
Salade van gierst met geroosterde boerenkool, gebakken aubergine, ei, hazelnoten en rundervink
Niveau:
Prima te doen!
Bereidingstijd:
10 minuten voorbereiding
20 minuten oventijd
Ingrediënten:
240 gr gierst uit de keuken van Eetwinkel van Mien
2 stuks aubergine van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
400 gram grof gesneden boerenkool van groentekwekerij Smits uit de Heurne
4 eieren van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
4 rundervinken van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
60 gram hazelnoten uit de keuken van Eetwinkel van Mien
Uit de eigen keukenkastje:
peper en zout
olie
azijn
Uit de eigen keukenlade:
kookpan
ovenschaal
mengkom
koekenpan
snijplank
keukenmes
Bereiding:
Was de gierst onder koud stromend water in een zeefje.
Doe de gierst met een snuf zout in een pan met 400 ml water.
Laat dit 20 minuten afgedekt met een deksel rustig koken. Mocht het nodig zijn, voeg dan tussendoor een scheutje water toe.
Doe ondertussen de boerenkool met een scheutje (olijf)olie en 200 ml water en wat peper en zout in een ovenschaal en meng hier de gehakte hazelnoten doorheen.
Gaar en rooster dit samen circa 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Wanneer de gierst gaar is, breng hem over in een mengkom en voeg een flinke scheut olijfolie en een beetje azijn toe.
Kook de eieren 8 minuten en laat ze na het koken schrikken in koud water en laat ze schrikken in koud water staan. Pel vervolgens de eieren en snijd ze in partjes.
Roer de boerenkool tussentijds door zodat het egaal kleurt.
Bak de rundervinken in een koekenpan op middelhoog vuur gaar en goudbruin.
Snijd de aubergine in dunne plakjes en bak de plakken met een snufje zout en een beetje peper in circa 2 minuten aan beide kanten op hoog vuur goudbruin.
Wanneer de boerenkool licht gekleurd is voeg je dit samen met de hazelnoten en de eieren toe aan de gierst en meng het geheel door elkaar.
Serveer de gierst in een grote schaal op tafel met de gebakken aubergine en rundervinken.
Eet smakelijk!
Terug van weggeweest: Bloemkool lasagne!
Niveau:
Peulenschil
Bereidingstijd:
70 minuten, waarvan 45 minuten in de oven
Tip: de lasagne is het allerlekkerste wanneer je deze een dag van te voren maakt. Haal de ongebakken lasagne wel een geruime tijd voordat je het wil gaan eten uit de koelkast, zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen. Wanneer je namelijk een ijskoude lasagne in de oven doet, dan duurt het lang voordat deze gaar wordt!
Ingrediënten:
400 gram lasagne bladen uit de keuken van Eetwinkel van Mien
2 stuks bloemkool van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 stuks ui van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 stuks prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 stuks paprika van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 stuks courgette van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 bossen basilicum van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 blikjes tomatenpuree uit de keuken van Eetwinkel van Mien
1000 ml melk van boer Lubbers uit Sinderen
300 gram geraspte kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
100 gr roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
100 gr bloem van graanteler de Slaege uit Silvolde
Uit eigen keukenkastje:
peper en zout
(olijf)olie
Uit de eigen keukenlade:
bak/koekenpan
steelpan
ovenschaal
keukenmes
snijplank
Bereiding bloemkoolgehakt:
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en doe deze in een keukenmachine;
Laat de keukenmachine 2 minuten draaien en stop daarna voor 30 seconden. Herhaal dit totdat de bloemkool omgevormd is tot een mooi gehakt.
(optie: je kan de bloemkool ook met een rasp tot een gehakt raspen, pas wel op voor je vingers!)
Bereiding saus:
Snijd de ui in ringen en de knoflook fijn. Bak deze samen met het bloemkoolgehakt met wat olie in een koeken- of hapjespan. Voeg wat zout en peper toe.
Snijd de paprika en courgette in kleine blokjes en de prei in dunne ringen. Bak dit ongeveer 2 tot 3 minuten mee. Voeg naar smaak eventueel nog wat peper en zout toe.
Hak de basilicum fijn en doe dit samen met de tomatenpuree in de pan. Schep alles goed door elkaar. Laat het nog ongeveer 2 a 3 minuten sudderen en zet dan het vuur uit.
Bereiding bechamelsaus:
Doe de boter in een (steel)pan en laat dit rustig smelten. Voeg de bloem en een snuf zout toe en roer het goed door elkaar totdat er een glad mengsel ontstaat. Laat het mengsel al roerend in circa 3 minuten gaar worden;
Voeg beetje bij beetje de melk toe (wanneer je alle melk ineens toevoegt dan krijg je klonten in je saus!) en voeg de kaas toe. Verwarm het geheel al roerend op middelhoog vuur totdat je een dikke saus krijgt.
Opbouw lasagne:
Bekleed de bodem van de ovenschaal met een dun laagje bechamel. Vervolgens plaats je een lasagneblad, voeg daar bovenop een laag van de saus met groenten en top het af met een laagje bechamelsaus. Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn of totdat de ovenschaal gevuld is.
Strooi als laatste de geraspte kaas eroverheen en bak de lasagne in een voorverwarmde oven op 180 graden in circa 60 tot 70 minuten gaar en goudbruin.
Tip: serveer de lasagne met wat olijfolie en versgemalen zwarte peper!