Recepten week 19 - voor 2 personen
Download de recepten hier of bekijk ze online op deze pagina (scroll naar beneden voor de andere recepten)
Flatbread met hummus op z’n Achterhoeks & pancetta, wilde spinazie & Allemansvriend
Bereidingstijd: 30 minuten
Rijzen deeg: 60 minuten

Niveau: aan de bak!
Ingrediënten Flatbread
500 gr bloem van graanteler de Slaege uit Silvolde
bakje gist
5 gr zout (uit eigen voorraad)
1,5 teentjes gehakte knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 el olijfolie (uit eigen voorraad)
320 ml warm water (uit eigen voorraad)
Ingrediënten Slaege bonen puree
150 gr Slaege bonen van graanteler de Slaege uit Silvolde (ze zijn al voor je geweekt) (let op! er zit totaal 250 gram bonen in het bakje, de andere 100 gram heb je later nodig)
rasp van een halve 0,5 citroen (nb sap van de citroen gebruiken voor de dressing van de rucola in recept risotto)
gember/komijn poeder
peper en zout (uit eigen voorraad)
half teentje knoflook gehakt van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Ingrediënten voor op het flatbread
200 gr wilde spinazie van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen (wassen voor gebruik, verwijder stugge stengels)
75 gr pancetta van scharrelvarkenshouderij Sandershof uit Etten (in sommige gevallen gesneden, anders in stukjes snijden)
1 st ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
100 gr Slaege bonen van graanteler de Slaege uit Silvolde
100 gr Allemansvriend van kaasboerderij Koning uit Zevenaar.
Uit de eigen voorraadkast
peper
zout
olie
olijfolie .
Uit de eigen keukenlade
oven (voorverwarmen op 180/190 graden)
ovenschaal
koekenpan
koksmes
deegroller
snijplank
keukenmachine/blender
rasp
Bereidingswijze flatbread
Meng de bloem, gist en zout met elkaar in een kom. Hou een beetje bloem achter de hand.
Maak een kuiltje in het midden van de kom en giet het lauwe water en de olie in het kuiltje (tip: gist werkt net als wij zelf het best bij een temperatuur van 37 graden, om te zorgen dat het deeg deze temperatuur krijgt moet het water iets warmer zijn dan de 37 graden)
Voeg tevens de gehakte knoflook toe;
Meng de ingrediënten al roerend vanuit het midden van de kom naar buiten totdat alle droge ingrediënten zijn vermengd met het water en kneed het deeg verder door tot een soepel deeg. (tip: dit gaat het best op een houten snijplank);
Vorm een bol van het deeg en laat deze rusten tot deze in volume is verdubbeld in een ingevette kom afgedekt met een doek (dit duurt ongeveer 60 minuten);
Kneed na ongeveer 60 minuten het deeg nogmaals kort door en verdeel deze in 8 stukken en rol deze stukken uit tot de grootte van je koekenpan (de koekenpan waar ik vanuit ga is tussen de 28 en 32 cm, is je koekenpan kleiner dan snijd je je deeg gewoon in meer stukken en maak je kleinere flatbreads)
Bij het uitrollen is het handig om nog wat bloem op je werkblad en deegroller te strooien zodat het deeg er niet aan gaat plakken;
Giet een klein scheutje olie in koekenpan en bak hierin de flatbreads 2-3 minuten per kant tot ze gaar zijn..
Bereidingswijze Hummus op z'n Achterhoeks
Kook de bonen gaar in water met zout en giet ze af, maar bewaar een klein deel van het kookvocht (kook de 100 gram bonen hier direct in mee maar vergeet ze niet achter de hand te houden bij de volgende stap);
Pureer de bonen in de keukenmachine of blender samen met de knoflook, een scheutje olijfolie en de gember/komijnpoeder, mocht het niet mooi smeuïg zijn dan kan je wat van het kookvocht toevoegen.
Breng de puree verder op smaak met rasp van de schil van de citroen en voeg eventueel wat peper en zout toe.
Voeg eventueel nog wat citroensap bij als je dat lekker vind
Finishing touch
Maak de ui schoon en snijd hem in dunne ringen;
Snijd pancetta in zeer dunne plakjes of hele kleine blokjes (als ze nog niet gesneden zijn )
Smeer het flatbread in met de bonenpuree en beleg deze met de wilde spinazie, in stukjes gesneden Allemansvriend, 100 gram bonen en de gesneden ui.
Bak het ongeveer 5 a 6 minuten in een voorverwarmde oven van 180/190 graden.
Eet smakelijk!
Risotto van parelgort, met groene asperges en verse kruiden-geitenkaas

Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: peulenschil
Ingrediënten
250 gr parelgort (we hebben hem al voor je geweekt)
1 ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
0,5 liter paddenstoelenbouillon uit de keuken van Villa Ruimzicht
1 stuk kruidengeitenkaas van geitenboerderij de Brommels uit ˜t Woold
1 bosje rucola van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
250 gr groene asperges van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 eetlepels zure room uit de keuken van Villa Ruimzicht
Uit de eigen voorraadkast
peper
zout
olie
witte wijn
Uit de eigen keukenlade
oven
braadpan met deksel (die ook in de oven kan. Staat die niet in de keukenkast? Gebruik dan een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie)
koksmes
snijplank
Bereidingswijze
Spoel de parelgort goed af in een zeef onder koud stromend water en laat het uitlekken.
Maak het uitje en de knoflook schoon, snipper het uitje fijn en snijd de knoflook door de helft (je kunt hem wat beter terug vinden naar het garen van de risotto).
Verwarm een pan met een brede bodem met wat bakolie de knoflook en de ui totdat deze glazig zijn.
Giet hier ongeveer 1 flink glas witte wijn in en breng dit aan de kook.
Voeg de parelgort toe en laat het geheel inkoken totdat de gort bijna aan de bodem van de pan plakt.
Blus dit met de paddenstoelenbouillon tot de gort ongeveer 2 vingers onder staat met de bouillon. (tip: je kan eventueel wat water toevoegen om aan te vullen, ook tijdens de bereiding kan je dit nog doen mocht dit nodig zijn)
Breng het geheel aan de kook en zet de pan afgedekt met een deksel in een voorverwarmde oven van 180 graden en gaar dit 20/30 minuten in de oven.
Was de rucola en droog deze in een theedoek of slacentrifuge
Was de asperges en snij eventuele verharde en/of droge kontjes af.
Snijd de groene asperges in kleine stukjes en bak deze kort aan in een koekenpan met een beetje olie en breng deze op smaak met peper en zout.
Kruimel de geitenkaas in kleine brokjes,
Wanneer de parelgort voldoende is gegaard, meng de geitenkaas, groene asperges en zure room met de parelgort.
Maak de rucola aan met wat olie, sap van de citroen (uit het flatbread recept), peper en zout.
Eet smakelijk!
Gekruide hamburger met ovenkrieltjes en gemalen pompoenpitjes met salade van witlof, nootjes en appel
Bereidingstijd: 45 minuten

Niveau: peulenschil
Ingrediënten
2 st hamburgers van dubbeldoelkoeien van ijsboerderij de Steenhoven uit Hummelo
600 gr witlof van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 zakje noten van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
1 stuks appel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
500 gr krieltjes van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
1 bakje met Mevs specerijen
50 gr gebroken pompoen pitjes van Edelkraft uit Ulft
50 gr geraspte kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
Uit de eigen voorraadkast
peper
zout
olie
mayonaise
Uit de eigen keukenlade
oven
ovenschaal
koekenpan
koksmes
snijplank
rasp
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden
Haal de burgers uit de koelkast en de verpakking en laat ze afgedekt op kamertemperatuur komen (let op hierdoor worden ze wat breekbaarder maar blijven ze veel sappiger).
Was de krieltjes
Bereidingswijze krieltjes
Snijd de krieltjes doormidden en meng ze in een kom met wat olie, zout, peper, pompoenpitten en de specerijen.
Bak de krieltjes in ongeveer 40 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 160 graden. De krieltjes zijn gaar wanneer je makkelijk met vork er door heen prikt.
Bij het serveren van het gerecht meng je de geraspte kaas door de aardappels.
Bereidingswijze witlof salade
Snijd de witlof over de lengte in 4 delen en snijd de kern eruit.
Snijd de witlof in een grove stukken voor de salade en meng er een beetje mayonaise doorheen.
Rasp de appel naar keuze met of zonder schil door de salade.
Hak de noten grof en meng deze op het laatste moment door de salade.
Bereidingswijze hamburgers
Bak de burgers in een hete pan ongeveer 2 - 4 minuten aan elke kant.
Eet smakelijk!