Recepten week 19 - voor 4 personen

Download de recepten hier of bekijk ze online op deze pagina (scroll naar beneden voor de andere recepten)


Week 19_flatbread_4 pers-2
.pdf
Download PDF • 302KB


week 19_parelgort_4p
.pdf
Download PDF • 319KB


Week 19_hamburger_4pers
.pdf
Download PDF • 320KB


Flatbread met hummus op z’n Achterhoeks & pancetta, wilde spinazie & Allemansvriend


Bereidingstijd: 30 minuten

Rijzen deeg: 60 minuten Niveau: aan de bak!

Ingrediënten Flatbread


  • 1000 gr bloem van graanteler de Slaege uit Silvolde

  • bakje gist

  • 10 gr zout (uit eigen voorraad)

  • 3 teentjes knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 el olijfolie (uit eigen voorraad)

  • 640 ml warm water (uit eigen voorraad)

Ingrediënten Slaege bonen puree


  • 300 gr Slaege bonen van graanteler de Slaege uit Silvolde (ze zijn al voor je geweekt) (let op! er zit totaal 500 gram bonen in het bakje, de andere 100 gram heb je later nodig)

  • rasp van een 1 citroen (de sap van de citroen kan je ook gebruiken voor de dressing voor de rucola in recept parelgort)

  • gember/komijn poeder

  • peper en zout (uit eigen voorraad)

  • een teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne


Ingrediënten voor op het flatbread

  • 400 gr wilde spinazie van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen (wassen voor gebruik, verwijder stugge stengels)

  • 150 gr pancetta van scharrelvarkenshouderij Sandershof uit Etten (in sommige gevallen gesneden, anders in stukjes snijden)

  • 2 st ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 200 gr Slaege bonen van graanteler de Slaege uit Silvolde

  • 200 gr Allemansvriend van kaasboerderij Koning uit Zevenaar.

Uit de eigen voorraadkast


  • peper

  • zout

  • olie

  • olijfolie .


Uit de eigen keukenlade


  • oven (voorverwarmen op 180/190 graden)

  • ovenschaal

  • koekenpan

  • koksmes

  • deegroller

  • snijplank

  • keukenmachine/blender

  • rasp

Bereidingswijze flatbread


  • Meng de bloem, gist en zout met elkaar in een kom. Hou een beetje bloem achter de hand.

  • Maak een kuiltje in het midden van de kom en giet het lauwe water en de olie in het kuiltje (tip: gist werkt net als wij zelf het best bij een temperatuur van 37 graden, om te zorgen dat het deeg deze temperatuur krijgt moet het water iets warmer zijn dan de 37 graden)

  • Voeg tevens de gehakte knoflook toe;

  • Meng de ingrediënten al roerend vanuit het midden van de kom naar buiten totdat alle droge ingrediënten zijn vermengd met het water en kneed het deeg verder door tot een soepel deeg. (tip: dit gaat het best op een houten snijplank);

  • Vorm een bol van het deeg en laat deze rusten tot deze in volume is verdubbeld in een ingevette kom afgedekt met een doek (dit duurt ongeveer 60 minuten);

  • Kneed na ongeveer 60 minuten het deeg nogmaals kort door en verdeel deze in 8 stukken en rol deze stukken uit tot de grootte van je koekenpan (de koekenpan waar ik vanuit ga is tussen de 28 en 32 cm, is je koekenpan kleiner dan snijd je je deeg gewoon in meer stukken en maak je kleinere flatbreads)

  • Bij het uitrollen is het handig om nog wat bloem op je werkblad en deegroller te strooien zodat het deeg er niet aan gaat plakken;

  • Giet een klein scheutje olie in koekenpan en bak hierin de flatbreads 2-3 minuten per kant tot ze gaar zijn..

Bereidingswijze Hummus op z'n Achterhoeks


  • Kook de bonen gaar in water met zout en giet ze af, maar bewaar een klein deel van het kookvocht (kook de 200 gram bonen hier direct in mee, maar vergeet ze niet achter de hand te houden bij de volgende stap);

  • Pureer de bonen in de keukenmachine of blender samen met de knoflook, een scheutje olijfolie en de gember/komijnpoeder, mocht het niet mooi smeuïg zijn dan kan je wat van het kookvocht toevoegen.

  • Breng de puree verder op smaak met rasp van de schil van de citroen en voeg eventueel wat peper en zout toe.

  • Voeg eventueel nog wat citroensap bij als je dat lekker vind

Finishing touch


  • Maak de uien schoon en snijd hem in dunne ringen;

  • Snijd pancetta in zeer dunne plakjes of hele kleine blokjes (als ze nog niet gesneden zijn )

  • Smeer het flatbread in met de bonenpuree en beleg deze met de wilde spinazie, in stukjes gesneden Allemansvriend, 200 gram bonen en de gesneden ui.

  • Bak het ongeveer 5 a 6 minuten in een voorverwarmde oven van 180/190 graden.

Eet smakelijk!

Risotto van parelgort met groene asperges en verse kruiden-geitenkaas

Bereidingstijd: 40 minuten


Niveau: peulenschil


Ingrediënten

  • 500 gr parelgort (we hebben hem al voor je geweekt)

  • 2 uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 teentjes knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 liter paddenstoelenbouillon uit de keuken van Villa Ruimzicht

  • 2 stuks kruidengeitenkaas van geitenboerderij de Brommels uit ˜t Woold

  • 1 bosje rucola van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 500 gr groene asperges van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 4 eetlepels zure room uit de keuken van Villa Ruimzicht

Uit de eigen voorraadkast


  • peper

  • zout

  • olie

  • witte wijn

Uit de eigen keukenlade


  • oven

  • braadpan met deksel (die ook in de oven kan. Staat die niet in de keukenkast? Gebruik dan een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie)

  • koksmes

  • snijplank

Bereidingswijze


  • Spoel de parelgort goed af in een zeef onder koud stromend water en laat het uitlekken.

  • Maak de uitjes en de knoflook schoon, snipper de uitjes fijn en snijd de knoflooktenen door de helft (je kunt ze zo beter terug vinden na het garen van de risotto).

  • Verwarm een pan met een brede bodem met wat bakolie, de knoflooktenen en de ui totdat deze glazig zijn.

  • Giet hier ongeveer 2 flinke glazen witte wijn in en breng dit aan de kook.

  • Voeg de parelgort toe en laat het geheel inkoken totdat de gort bijna aan de bodem van de pan plakt.

  • Blus dit met de paddenstoelenbouillon tot de gort ongeveer 2 vingers onder staat met de bouillon. (tip: je kan eventueel wat water toevoegen om aan te vullen, ook tijdens de bereiding kan je dit nog doen mocht dit nodig zijn)

  • Breng het geheel aan de kook en zet de pan afgedekt met een deksel in een voorverwarmde oven van 180 graden en gaar dit 20/30 minuten in de oven.

  • Was de rucola en droog deze in een theedoek of slacentrifuge

  • Was de asperges en snij eventuele verharde en/of droge kontjes af.

  • Snijd de groene asperges in kleine stukjes en bak deze kort aan in een koekenpan met een beetje olie en breng deze op smaak met peper en zout.

  • Kruimel de geitenkaas in kleine brokjes,

  • Wanneer de parelgort voldoende is gegaard, meng de geitenkaas, groene asperges en zure room met de parelgort.

  • Maak de rucola aan met wat olie, sap van de citroen (uit het flatbread recept), peper en zout.


Eet smakelijk!


Gekruide hamburger met ovenkrieltjes en gemalen pompoenpitjes met salade van witlof, nootjes en appel


Bereidingstijd: 45 minuten

Niveau: peulenschil


Ingrediënten


  • 4 st hamburgers van dubbeldoelkoeien van ijsboerderij de Steenhoven uit Hummelo

  • 1200 gr witlof van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 zakje noten van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 2 stuks appel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 1000 gr krieltjes van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 1 bakje met Mevs specerijen

  • 100 gr gebroken pompoen pitjes van Edelkraft uit Ulft

  • 100 gr geraspte kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren

Uit de eigen voorraadkast


  • peper

  • zout

  • olie

  • mayonaise

Uit de eigen keukenlade

  • oven

  • ovenschaal

  • koekenpan

  • koksmes

  • snijplank

  • rasp

Voorbereiding


  • Verwarm de oven voor op 160 graden

  • Haal de burgers uit de koelkast en de verpakking en laat ze afgedekt op kamertemperatuur komen (let op hierdoor worden ze wat breekbaarder maar blijven ze veel sappiger).

  • Was de krieltjes

Bereidingswijze krieltjes


  • Snijd de krieltjes doormidden en meng ze in een kom met wat olie, zout, peper, pompoenpitten en de specerijen.

  • Bak de krieltjes in ongeveer 40 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 160 graden. De krieltjes zijn gaar wanneer je er makkelijk met vork door heen prikt.

  • Bij het serveren van het gerecht meng je de geraspte kaas door de aardappels.

Bereidingswijze witlof salade


  • Snijd de witlof over de lengte in 4 delen en snijd de kern eruit.

  • Snijd de witlof in een grove stukken voor de salade en meng er een beetje mayonaise doorheen.

  • Rasp de appel naar keuze met of zonder schil door de salade.

  • Hak de noten grof en meng deze op het laatste moment door de salade.

Bereidingswijze hamburgers

  • Bak de burgers in een hete pan ongeveer 2 - 4 minuten aan elke kant.

Eet smakelijk!


160 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

Ontvang het laatste nieuws over de Naoberkrat via onze Naoberkrant

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel