Recepten week 22 - voor 4 personen

Bijgewerkt: mei 27

Download de recepten hier of bekijk ze online op deze pagina (scroll naar beneden voor de andere recepten)


Tip! Bereid voor het lekkerste resultaat de rabarber (uit het Gepofte Bietjes Recept) 1 dag van te voren voor (5 minuten werk!) en plaats dit afgedekt in de koelkast.


Tip! De bloemkool wordt in 2 recepten gebruikt. In het Duits Biefstuk Recept snijd je hem in plakken en de buitenste delen gebruik je in het Tortilla recept












Tortilla van bonenmeel met een topping van runderworst, zoete aardappel & kaas

Bereidingstijd: 60 minuten

Niveau: aan de bak!




Ingrediënten Tortilla

  • 250 gram bonen bloem van graanteler de Slaege uit Silvolde (let op, dit is de helft van het pakje)

  • 8 gram bakpoeder (let op, dit is de helft van het bakje)

  • 150 ml lauw water (uit eigen keuken)

  • 6 gram zout (uit eigen keuken)


Ingrediënten zoete aardappel

  • 400 gram zoete aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 2x theelepel gemalen koriander


Ingrediënten Topping

  • 2 st runderworst van de dubbeldoelkoeien van ijsboerderij de Steenoven uit Hummelo

  • 2 st prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 6 blaadjes salie van De Groene schuur in Groessen

  • de randen van de bloemkolen (de rest van de bloemkool wordt gebruikt in het Duitse biefstuk recept)

  • 100 gr geraspte kaas van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde


Uit de eigen voorraadkast


  • zout

  • peper

  • neutrale olie om in te bakken


Uit de eigen keukenlade

  • stamper

  • snijplank

  • keukenmes

  • mengkom

  • bakspatel in geval van bakken, een

  • schuimspaan of frituur spaantje in

  • geval van frituren

  • deegrol of pasta machine

  • oven

  • vuurvaste schaal


Bereidingswijze tortilla

  • Meng de droge ingrediënten met elkaar en maak een kuiltje in het midden waar je het vocht in giet.

  • Meng met een draaiende beweging van je vingers in het vocht, de droge ingrediënten naar het midden totdat er een deeg ontstaat en kneed dit deeg goed door.

  • Laat het 10 minuten rusten en verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 2x2 cm en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

  • Rol de bolletjes deeg uit tot ongeveer 2 mm dikte . Gebruik het overige bonenmeel bij het uitrollen om plakken tegen te gaan. In plaats van een deegroller kan je ook de pasta machine gebruiken.

Krokante afwerking:

  • Verwarm brede hoge pan met 2 cm olie tot ongeveer 170 graden en bak hier de

  • tortilla in af totdat hij mooi egaal gekleurd is en krokant is

  • Laat hem uitlekken op keukenpapier.

Bereidingswijze zoete aardappel

  • Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes van 1x1 cm (dit hoeft niet perfect te zijn)

  • Breng de zoete aardappel op smaak met wat olie, peper en zout en de koriander poeder.

  • Gaar dit in een voorverwarmde oven van 180 graden totdat ze iets verder dan beetgaar zijn.

  • Giet dit in een mengkom met wat olijfolie en wat yoghurt of zure room en stamp dit licht smeuïg met een stamper.

Bereidingswijze topping

  • Snijd de prei in halve ringen, was de prei goed en laat deze uitlekken.

  • Snijd de worst in stukjes van een halve centimeter, doe hetzelfde met de linker en de rechterrand van de bloemkool (ongeveer 1 cm per rand dikte) (de rest van de bloemkool wordt gebruikt in het recept van de Duitse biefstuk)

  • Hak een geschilde ui en geschilde knoflook fijn en meng alle ingrediënten krachtig door elkaar

  • Snijd de blaadjes van de salie in ragfijne reepjes en meng dit ook door het mengsel.

Bereidingswijze Finishing touch

  • Verdeel de zoete aardappelpuree op de tortilla’s en leg hier de vulling bovenop.

  • Bak dit tussen de 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Controleer of de worst goed gaar is.

  • Laat de kaas in de laatste 1-2 minuten over de tortillas smelten


Eet smakelijk!


Gepofte rode biet met verse geitenkaas, lavendel honing,

rabarber, en aardappel tartelette


Bereidingstijd: 60 minuten

Niveau: goed te doen!


Tip! Bereid voor het lekkerste resultaat de rabarber 1 dag van te voren voor (5 minuten werk!) en plaats dit afgedekt in de koelkast.





Ingrediënten

  • 800 gram rode biet van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 2 st geitenkaas van geitenboerderij de Brömmels uit ‘t Woold

  • theelepeltje lavendel

  • 100 ml honing van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem

  • 4 stuks tartelettevorm

  • 1000 gram aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 4 st ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem

  • 2 tak rozemarijn van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 400 gram rabarber van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

Uit de eigen voorraadkast

  • peper en zout

  • 4 eetlepels suiker

Uit de eigen keukenlade

  • oven

  • snijplank

  • keukenmes

  • mengkom

  • rasp of Magimix

  • steelpannetje

Voordat je begint:

  • Verwarm de oven voor op 110 graden


Bereidingswijze Bietjes met geitenkaas en rabarber

  • Was de rabarber en snijd een stukje van de kontjes af.

  • Trek vanaf de kontjes de schil van de rabarber en snijd deze in gelijke stukken van 0,5 cm.

  • Doe de rabarber samen met 4 eetlepels suiker in een kommetje en laat dit marineren. Roer regelmatig om.

  • Was de bieten grondig en leg ze in een vuurvaste schaal en breng de bieten op smaak met een scheutje olie, peper en zout.

  • Gaar ze 40/60 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden waarvan de eerste 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie.

  • Brokkel de geitenkaas in stukjes en meng hier de rabarber, honing en de lavendel doorheen.

Bereidingswijze Aardappel tartelette

  • Schil de aardappel en rasp deze fijn of gebruik hiervoor de keukenmachine.

  • Hak de blaadjes van de rozemarijn totdat deze zo fijn is als suiker.

  • Breng de aardappel op smaak met de rozemarijn en peper en zout.

  • Meng het ei door de aardappel en vul hiermee de tartelette vormpjes tot aan de rand.

  • Bak de tartelettes 40 minuten op 180 graden.

  • Verwarm voor de resterende aardappel, een bakpan met een klein scheutje olie en verdeel in een dun laagje de resterende aardappel in twee cirkels van ongeveer 5 cm en bak deze aan beide kanten mooi goudbruin, gaar en krokant.


Finishing touch

  • Controleer of de bietjes gaar zijn. Ze zijn gaar als je er makkelijk met een vork in kan prikken

  • Snijd de bovenkant van de bietjes af en leg hier het geitenkaas mengsel bovenop

  • Verwarm dit op het laatste moment nog even 5 tot 10 minuten in de oven.

  • Verwijder de tartelette uit de vorm en serveer hier de biet op

  • Maak het gerecht af met het aardappelkoekje uit de koekenpan bovenop.


Eet smakelijk!


Duitse biefstuk (tartaartjes) met tartaarsaus, gebakken aardappelen en bloemkoolsteak (4p)

Bereidingstijd: 30-45 minuten

Niveau: peulenschil





Ingrediënten

  • 2 bloemkolen (de randen van de bloemkool gebruik je in het Tortilla recept) van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 1600 gram krieltjes van Boerderijwinkel de Gert Smits

  • 4 Duitse Biefstukjes van de dubbeldoelkoeien van ijsboerderij de Steenoven uit Hummelo

  • 2 eieren van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem

  • Bosje bieslook van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

Uit de eigen voorraadkast

  • peper en zout

  • 2 el kerriepoeder

  • 2 tl mosterd

  • 12 el mayonaise

  • 2 tl azijn

  • olie



Uit de eigen keukenlade

  • barbecue/oven

  • aluminiumfolie

  • kom

  • snijplank en koksmes

  • vuurvaste tang/spatel

  • vuurvaste ovenschaal (of aluminium

  • bbq schaal)

Voordat je begint:

  • Zorg dat de oven voorverwarmd is op 220 graden of;

  • Zorg dat barbecue heet is en dat de kolen smeulen


Bereidingswijze Aardappels

  • Halveer de krieltjes en bestrooi ze met peper, zout en olie;

  • Doe de krieltjes in een vuurvaste ovenschaal of een aluminium schaal die

  • hittebestendig is en zet de schaal op de oven of op de barbecue.

  • Rooster de krieltjes circa 30/45 minuten of totdat deze gaar en gebruind zijn;



Bereidingswijze Bloemkool

  • Snijd aan beide kanten (linker en rechter kant) van de bloemkool de bolle zijde eraf en halveer de bloemkool zodat je twee gelijke en vlakke plakken (steaks) overhoudt (let op: bewaar de afgesneden bolle kanten, deze heb je nodig in het recept met de tortilla. Bewaar ze in een kommetje afgedekt in de koelkast);

  • Leg de bloemkoolsteaks elk apart op aluminiumfolie en meng 2 theelepels zout en 2 eetlepels kerriepoeder met elkaar.

  • Smeer de bloemkoolsteaks in met een klein beetje olie en breng de bloemkool op smaak aan beide kanten.

  • In de oven: Leg de steaks in de oven en rooster het in circa 20 tot 25 minuten (10-12,5 min per kant) gaar en mooi gekleurd zijn.

  • Op de barbecue: leg de steaks op de barbecue (tip: je hoeft de folie niet dicht te vouwen, het is de bedoeling dat de steaks bakken op de barbecue. De folie is bedoeld als een beschermlaagje en om te zorgen dat deze niet door het rooster van de barbecue kan vallen) en gaar de bloemkoolsteaks ongeveer 20 minuten (10 minuten aan beide kanten) totdat ze mooi gekleurd zijn.

  • Tip: wanneer je gemakkelijk met een vork in de steak kan prikken dan is de steak gaar


Bereidingswijze Duitse biefstuk en tartaarsaus

  • Kook een eieren hard in circa 8 minuten en laat deze daarna in koud water schrikken (door het schrikken met koud water is het ei makkelijker te pellen);

  • Strooi ondertussen wat peper en zout aan beide kanten van de biefstuk en bak deze in circa 3 minuten per kant medium gaar (of langer indien gewenst) op de barbecue of in een pan op middelhoog vuur;

  • Doe de mayonaise, de mosterd, bieslook en azijn in een kom en meng het met elkaar en breng het op smaak met wat peper en zout;

  • Pel het ei en snijd deze in stukjes en voeg het aan de saus toe en zet de saus in de koelkast totdat je het eten kan serveren.


Eet smakelijk!


0 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel