Recepten week 23 - voor 2 personen

Bijgewerkt: jun 15

Download de recepten hier of bekijk ze online op deze pagina (scroll naar beneden voor de andere recepten)


Tip: Zet de parelgort 1 dag van te voren onder water in de koelkast om te wellen. Door eerst te wellen wordt de parelgort smeuïger van smaak.

Eventueel is de parelgort ook te gebruiken zonder voor te wellen. Spoel dan de parelgort goed af onder stromend water en verleng de kooktijd


Een extraatje deze week! In de 2 persoonskratten vind je een extra ei terug, Gewoon voor uit het vuistje, of voor de lunch, of van een eiwit merenques te maken, Gewoon voor de lekker dus,.



Vanwege een error in de website kunnen de recepten niet gedownload worden. Daarom hebben we tijdelijk een andere pagina in gebruik om de recepten te downloaden: https://www.naoberkrat.nl/file-share/f9d99c28-5a44-4a3d-aa68-b0ba44597e9a Excuus voor het ongemak!




Kofte (gekruid gehakt) met gevulde zoete peper en een frisse parelgort salade (2p)  


Bereidingstijd: 45 minuten

Niveau: aan de bak!




Ingrediënten Kofte

  • 200 gram gehakt van de dubbeldoelkoeien van IJsboerderij de Steenhoven uit Hummelo

  • rode peper zonder zaadjes en in super fijne ringen van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 1 st bosui, het witte gedeelte (het groene loof gebruiken we voor de köfte) in fijne ringen van groentekwekerij Smits uit de Heurnei

  • 1 ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem

  • 1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne


Ingrediënten gevulde peper

  • 2 zoete peper van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 1 st geitenkaas van geitenboerderij de Brömmels uit ‘t Woold


Ingrediënten Parelgort

  • 150 gram parelgort

  • 1 st zoete peper van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 st bosui, het groene loof (de onderkant gebruiken we voor de salade)

  • 1 st komkommer van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen


Ingrediënten Yoghurt-tuinkers-saus

  • 200 ml yoghurt van boer Lubbers uit Sinderen

  • 1 bakje tuinkers van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Uit de eigen voorraadkast

  • azijn

  • olijfolie

  • peper

  • zout

  • 1 dl zonnebloemolie


Uit de eigen keukenlade

  • vuurvaste ovenschaal

  • kookpan

  • keukenmes

  • snijplank

  • mengkom

  • bakpapier

  • staafmixer of keukenmachine

Voorbereiding


  • verwarm de oven voor op 220 graden

  • was alle groenten onder stromend water

Bereidingswijze Parelgort

  • Spoel de parelgort goed af na het weken en gaar deze in ruim kokend water met zout; 15-20 min tot gaar is rustig koken

  • giet de parelgort af en breng deze op smaak met geperste knoflook, een flinke scheut olijfolie en fris hem wat op met de azijn;

  • Hak een stuks groene, zoete peper zonder zaadlijsten en de komkommer (dit kan ook prima in de keukenmachine) fijn en meng deze met de in kleine ringen gesneden groene stuk van de bosui door de salade

  • Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

  • Serveer de parelgort  lauwwarm of koud bij het gerecht.

Bereidingswijze Kofte

  • Meng het gehakt met de geperste knoflook, de rode peper, het witte gedeelte van de  bosui en het ei en breng dit op smaak met zout;

  • Vorm met natte handen 8 mooie ovale vormen en leg deze op een bakplaat of ovenschaal bekleed met een bakpapiertje.

  • Gaar de köfte 10 tot 15 minuten op een voorverwarmde oven van 220 graden.

Bereidingswijze Gevulde pepers

  • Snijd de twee groene peper door de helft en verwijder de kern (tip: dit gaat makkelijk door te schrapen met een lepeltje) en vul deze met de geitenkaas.

  • Vouw de pepers dicht en gaar ze 8 tot 10 minuten bij de köfte in de oven.


Bereidingswijze Yoghurt tuinkerssaus

  • snijd de tuinkers van het matje en pureer deze met behulp van een staafmixer of keukenmachine door 1 dl zonnebloemolie;

  • giet de tuinkersolie onder voortdurend roeren in een dun straaltje bij de yoghurt en breng dit op smaak met wat zwarte peper en zout.

Finishing touch

  • Leg de gevulde paprika en de kofte op het bord, serveer daar de parelgort en de tuinkers-yoghurt saus apart bij



Eet smakelijk!


Makkelijke ovenschotel met aardappel, prei en pancetta (Italiaans spek) (2pers)


Bereidingstijd: 30 minuten

Oventijd: 15 minuten


Niveau: goed te doen!



Ingrediënten

  • 800 gram aardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 1 st prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 120 gram pancetta blokjes van scharrelvarkenshouderij Sandershof uit Etten

  • boter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde

  • 1 flesje melk van boer Lubbers uit Sinderen

Uit de eigen voorraadkast

  • 2 theelepels kerrie

  • peper

  • zout

  • eventueel wat geraspte kaas of

  • paneermeel voor een extra krokante korst

Uit de eigen keukenlade

  • ovenschaal

  • 2 pannen

  • snijplank

  • koksmes

  • stamper

Bereidingswijze Aardappelpuree

  • Verwarm de oven op 200 graden

  • Schil de aardappelen, was ze goed en zet ze in een kookpan net onder water.

  • Voeg wat zout toe en kook de aardappels gaar; (Tip: wanneer je met een vork in de aardappels

  • prikt en ze er vanaf glijden zijn ze voldoende gegaard en kan je ze afgieten)

  • Giet de aardappels af en voeg wat peper, zout, een scheutje melk en een klontje roomboter toe en

  • stamp de aardappels totdat het een gladde massa wordt.

Bereidingswijze Prei/pancetta vulling

  • Snijd de prei in dunne halve ringen, was de prei goed en laat even uitlekken. Snijd - als het nodig is - de pancetta in blokjes.

  • Smelt de pancetta in een pan op laag vuur totdat deze glazig wordt;

  • Doe een klont roomboter bij de pancetta, voeg de prei toe en breng het geheel op smaak met kerriepoeder, peper en een klein beetje zout (tip: de pancetta zorgt al voor een mooie zoutige toevoeging, vandaar dat er nog maar een klein beetje zout nodig is)

  • Stoof het ongeveer 3 tot 5 minuten (in de oven gaart de prei nog verder)


Bereidingswijze Ovenschotel

  • Doe een laagje prei/pancetta vulling in de ovenschaal en doe hier bovenop een laag aardappelpuree.

  • Blijf dit herhalen totdat de schaal gevuld is of alles op is;

  • Strooi als laatste eventueel wat geraspte kaas of paneermeel overheen

  • Bak de aardappel prei schotel in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 15 minuten

  • goudbruin.


Eet smakelijk!


Echte italiaanse pasta met verse tomatensaus en asperges (2pers)


Bereidingstijd: 30 minuten

Niveau: peulenschil




Ingrediënten

  • 2 tenen gepelde knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 tak rozemarijn van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 2 st. schone ui - in grove blokken - gesneden van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 6 st. ansjovis filet uit de keuken van Villa Ruimzicht

  • 500 gram tomaten- in vieren gesneden - van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 180 gram pasta (schelpjes) van het graan van graanteler de Slaege uit Silvolde

  • 150 gram witte asperge - in stukjes van 0,5 cm gesneden - van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • Verse oregano van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

Uit de eigen voorraadkast

  • olijfolie

  • zwarte peper

  • zout

  • eventueel geraspte kaas

Uit de eigen keukenlade

  • snijplank

  • keukenmes

  • hapjespan


Bereidingswijze

  • Verwarm 1,5 dl olijfolie met de knoflook, de uien en de rozemarijn in een hoge koeken- of hapjespan en laat dit op laag vuur smaak aan de olie geven;

  • Verwijder de rozemarijn en knijp met de hand de tomaten uit in de olie en voeg ook het vruchtvlees (de rest van de tomaten) toe aan de olie, laat dit goed door sudderen zodat de smaken zich concentreren.

  • Schil ondertussen de asperges en snijd ze in stukken van 1 cm.

  • Voeg de ansjovis toe; dit hoeft niet in stukjes, de ansjovis smelt helemaal weg

  • Verwijder de knoflook en voeg de pasta toe.

  • Voeg nu water toe (tip: een mooie bouillon ipv water is ook een hele goede optie, dit kan bijvoorbeeld ook het kookvocht van mosselen zijn) totdat de pasta net niet onderstaat en voeg eventueel wat zout (let op, de ansjovis is ook zout) en voeg de asperges toe.

  • Schud dit zeer regelmatig om of roer dit om met een houten lepel;

  • Laat de pasta garen in het vocht en laat het vocht opnemen door de pasta, en blijf dit regelmatig omschudden totdat de pasta beetgaar is en het vocht mooi begint te binden (het kan zijn dat je tussendoor nog wat vocht moet toevoegen)

  • Rasp eventueel kaas uit eigen voorraad boven de pan en schud dit even kort door de pasta


Finishing touch

  • Voeg vlak voor het opdienen de gesneden oregano en versgemalen zwarte peper en een flinke scheut mooie olijfolie toe.



Eet smakelijk!


354 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

Ontvang het laatste nieuws over de Naoberkrat via onze Naoberkrant

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel