Recepten week 24 - voor 2 personen

Bijgewerkt: jun 15


Tip! In elk recept wordt de rauwe melk gebruikt. Kook deze even apart en laat afkoelen. Hierdoor weet je zeker dat de melk goed verhit is.


Tip! De witlof is ook heel makkelijk de dag van te voren vast te maken



Vanwege een error in de website kunnen de recepten niet van deze pagina gedownload worden. Daarom hebben we tijdelijk hier geplaatst om te downloaden: RECEPTEN DOWNLOADEN

Excuus voor het ongemak!



Witlof met ham, kaas en aardappel-knoflookpuree (2 pers)  


Bereidingstijd: 40 minuten

Niveau: eitje!



Ingrediënten

  • 800 gram frietaardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 3 tenen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 125 gram roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde

  • 100 ml melk van kaasboerderij Weenink

  • 500 gram witlof van Witlofkweker Hiddink uit Sinderen

  • 150 gram ham van scharrelvarkens -houderij Sandershof uit Etten

  • 120 gram plakjes kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren

Uit de eigen voorraadkast

  • peper & zout


Uit de eigen keukenlade

  • stamper

  • 2 kookpannen

  • ovenschaal

Voorbereiding


  • Warm de oven voor op 180 graden.

  • Breng de melk aan de kook, laat kort doorkoken en zet apart tot verwerking.

Bereidingswijze

  • Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en leg de witlof in een brede pan en zet het net onder met water en voeg een flinke snuf zout toe.

  • Dek de witlof af met een bakpapiertje of een stuk keukenrol om drijven van de witlof te voorkomen en breng de pan afgesloten met een deksel op hoog vuur aan de kook.

  • Wanneer de witlof een keer goed heeft gekookt zet je het vuur uit en laat je de witlof in het water afkoelen tot de volgende stap voor de witlof.

  • Schil en was de aardappels, voeg de tenen gepelde knoflook toe en breng het afgedekt met koud water en een snuf zout op hoog vuur aan de kook in een pan met de deksel erop.

  • Giet de aardappels met knoflook af en stamp het fijn. Maak de puree smeuïg met de roomboter en de melk en proef of er nog wat extra zout moet worden toegevoegd.

  • Giet de witlof af en knijp het overtollige water eruit en rol de witlof in met een plakje ham en vervolgens met een plakje kaas.

  • Breng de puree over in een ovenschaal en leg hier de witlof bovenop.

  • Wanneer je de witlof voorbereid voor de volgende dag zet je hem nu in de koelkast.

  • Anders bak je de witlof ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. (wanneer je de schotel een dag van te voren heb gemaakt, haal hem dan tijdig uit de koeling en verleng de oventijd iets.


Eet smakelijk!


Romige ovenpasta met paprika en rundersaucijsjes (2 pers)


Bereidingstijd: 30 minuten waarvan 20 minuten oventijd

Niveau: Peulenschil


Ingrediënten

  • 150 gram pasta van graanteler de Slaege uit Silvolde

  • 400 ml melk van kaasboerderij Weenink uit Lievelde

  • 2 rundersaucijzen van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo

  • 1 rode peper van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 1/2 prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne (snij in de lengte door de helft, de andere helft gebruik je in het recept van de gele curry)

  • 2 uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 paprika van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 1 teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne


Uit de eigen voorraadkast

  • zout & peper

  • olie

  • scheutje olijfolie

  • water (of een bouillon)

Uit de eigen keukenlade

  • snijplank

  • keukenmes

  • ovenschaal

  • koekenpan

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

  • Breng de melk aan de kook, laat kort doorkoken en zet apart tot verwerking.


Bereidingswijze

  • Doe wat olie in een ovenschaal.

  • Snijd de worst in stukjes van 1 cm, snijd de paprika in blokjes van 1x1 cm, snijd de ui in halve ringen en snijd de prei in ringen en was deze goed, pel de knoflook en hak deze fijn, verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snij deze in fijne ringetjes*.

  • Voeg de groenten en de worst toe aan de ovenschaal en bak deze 3 a 4 minuten in de oven.

  • Voeg vervolgens de ongekookte pasta met een snuf zout, 800 ml melk en 200 ml water of bouillon toe aan de groenten en worst.

  • Doe de pasta voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven van 200 graden totdat de pasta beetgaar is. Roer de pasta af en toe door om uitgedroogde pasta aan de bovenkant te voorkomen.

  • Serveer de pasta met nog wat versgemalen zwarte peper en een scheutje olijfolie.


*Het hete van de peper zit hem in de zaadjes en zaadlijsten. Verwijder ze als je niet van pittig houdt. Hier vind

je een handige instructie om de peper schoon te maken, https://youtu.be/rp0zQ8yAUp8



Eet smakelijk!


Gele curry met spitskool en zoete aardappel (2 pers)


Bereidingstijd: 60 minuten

Niveau: Aan de bak!



Ingrediënten

  • 1 ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 tenen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • een 1/2 prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne (snij in de lengte door de helft, de andere helft gebruik je in het recept van de gele curry)

  • 0,5 tot 1 rode peper (naar eigen smaak) van kwekerij de Groene Schuuruit Groessen

  • citroenblad van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 1 spitskool van van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 bakje gele curry pasta uit de keuken van Hotel Villa Ruimzicht

  • 2 stuks zoete aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 1 stuk komkommer van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 1 limoen van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 500 ml rauwe melk van kaasboerderij Weenink uit Lievelde

Uit de eigen voorraadkast

  • zout & zwarte peper

  • olijfolie

  • een scheut witte wijn

  • eventueel wat geroosterde cashewnoten

  • eventueel een schepje maizena

Uit de eigen keukenlade

  • snijplank

  • keukenmes

  • hapjespan


Voorbereiding

  • Breng de rauwe melk aan de kook, laat kort doorkoken en zet apart tot verwerking


Bereidingswijze

  • Schil de uien en snijd ze in grove blokken, pel de knoflook en hak deze fijn, snijd de peper* door de helft, verwijder de zaadjes en snijd de peper fijn. Verwijder eventueel het buitenblad van de spitskool, halveer de spitskolen tweemaal (afhankelijk van de grootte vaker) en snijd in repen. Kneus de citroen blad door deze te verfrommelen

  • Verwarm een flinke scheut olie in een hapjespan en fruit op laag vuur eerst de knoflook en de ui aan.

  • Voeg naar 1 a 2 minuten de rode peper en de prei toe. Voeg de currypasta toe en fruit dit kort mee.

  • Blus af met een flinke scheut witte wijn en laat hier de currypasta mooi in oplossen en eventuele aanbaksels los weken. Laat de witte wijn rustig inkoken totdat het bijna helemaal is verdampt.

  • Voeg de spitskool en roer goed om.Voeg daarna de melk toe en laat het geheel rustig een half uur pruttelen. Hierdoor verdampt de melk deels en wordt het een meer droge 􀀀curry.

  • Was de zoete aardappels goed en snijd ze in blokken van ongeveer 1x1 cm en voeg deze toe aan de curry en laat dit ongeveer 15 minuten meegaren.

  • Bind de curry eventueel een klein beetje af met wat zetmeel.

  • Haal de curry van het vuur en breng hem verder op smaak met de rasp en sap van de limoen, in dunne plakjes geschaafde of gesneden komkommer, zwarte peper en zout.


*Het hete van de peper zit hem in de zaadjes en zaadlijsten. Verwijder ze als je niet van pittig houdt. Hier vind

je een handige instructie om de peper schoon te maken, https://youtu.be/rp0zQ8yAUp8


Eet smakelijk!

222 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

Ontvang het laatste nieuws over de Naoberkrat via onze Naoberkrant

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel