Recepten week 24 - voor 4 personen
Bijgewerkt: 15 jun 2020
Tip! In elk recept wordt de rauwe melk gebruikt. Kook deze even apart en laat afkoelen. Hierdoor weet je zeker dat de melk goed verhit is.
Tip! De witlof is ook heel makkelijk de dag van te voren vast te maken
Vanwege een error in de website kunnen de recepten niet van deze pagina gedownload worden. Daarom hebben we tijdelijk hier geplaatst om te downloaden: RECEPTEN DOWNLOADEN
Excuus voor het ongemak!
Witlof met ham, kaas en aardappel-knoflookpuree (4 pers)
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: eitje!

Ingrediënten
1600 gram frietaardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
6 tenen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
250 gram roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
200 ml melk van kaasboerderij Weenink
1000 gram witlof van Witlofkweker Hiddink uit Sinderen
300 gram ham van scharrelvarkenshouderij Sandershof uit Etten
240 gram plakjes kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
Uit de eigen voorraadkast
peper & zout
Uit de eigen keukenlade
stamper
2 kookpannen
ovenschaal
Voorbereiding
Warm de oven voor op 180 graden.
Breng de melk aan de kook, laat kort doorkoken en zet apart tot verwerking.
Bereidingswijze
Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en leg de witlof in een brede pan en zet het net onder met water en voeg een flinke snuf zout toe.
Dek de witlof af met een bakpapiertje of een stuk keukenrol om drijven van de witlof te voorkomen en breng de pan afgesloten met een deksel op hoog vuur aan de kook.
Wanneer de witlof een keer goed heeft gekookt zet je het vuur uit en laat je de witlof in het water afkoelen tot de volgende stap voor de witlof.
Schil en was de aardappels, voeg de tenen gepelde knoflook toe en breng het afgedekt met koud water en een snuf zout op hoog vuur aan de kook in een pan met de deksel erop.
Giet de aardappels met knoflook af en stamp het fijn. Maak de puree smeuïg met de roomboter en de melk en proef of er nog wat extra zout moet worden toegevoegd.
Giet de witlof af en knijp het overtollige water eruit en rol de witlof in met een plakje ham en vervolgens met een plakje kaas.
Breng de puree over in een ovenschaal en leg hier de witlof bovenop.
Wanneer je de witlof voorbereid voor de volgende dag zet je hem nu in de koelkast.
Anders bak je de witlof ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. (wanneer je de schotel een dag van te voren heb gemaakt, haal hem dan tijdig uit de koeling en verleng de oventijd iets.
Eet smakelijk!
Romige ovenpasta met paprika en rundersaucijsjes (4 pers)
Bereidingstijd: 30 minuten waarvan 20 minuten oventijd
Niveau: Peulenschil
Ingrediënten
300 gram pasta van graanteler de Slaege uit Silvolde
800 ml melk van kaasboerderij Weenink uit Lievelde
4 rundersaucijzen van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
2 rode peper van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1 prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne
4 uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 paprika's van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 teentjes knoflook van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
Uit de eigen voorraadkast
zout & peper
olie
scheutje olijfolie
water (of een bouillon)
Uit de eigen keukenlade
snijplank
keukenmes
ovenschaal
koekenpan
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng de melk aan de kook, laat kort doorkoken en zet apart tot verwerking.
Bereidingswijze
Doe wat olie in een ovenschaal.
Snijd de worst in stukjes van 1 cm, snijd de paprika in blokjes van 1x1 cm, snijd de ui in halve ringen en snijd de prei in ringen en was deze goed, pel de knoflook, verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snij deze in fijne ringetjes*, hak de knoflook fijn.
Voeg de groenten en de worst toe aan de ovenschaal en bak deze 3 a 4 minuten in de oven.
Voeg vervolgens de ongekookte pasta met een snuf zout, 800 ml melk en 200 ml water of bouillon toe aan de groenten en worst.
Doe de pasta voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven van 200 graden totdat de pasta beetgaar is. Roer de pasta af en toe door om uitgedroogde pasta aan de bovenkant te voorkomen.
Serveer de pasta met nog wat versgemalen zwarte peper en een scheutje olijfolie.
*Het hete van de peper zit hem in de zaadjes en zaadlijsten. Verwijder ze als je niet van pittig houdt. Hier vind
je een handige instructie om de peper schoon te maken, https://youtu.be/rp0zQ8yAUp8
Eet smakelijk!
Gele curry met spitskool en zoete aardappel (4 pers)
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Aan de bak!

Ingrediënten
2 uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne
4 tenen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
een prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 tot 2 rode peper (naar eigen smaak) van kwekerij de Groene Schuuruit Groessen
citroenblad van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 spitskolen van van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 bakjes gele curry pasta uit de keuken van Hotel Villa Ruimzicht
4 stuks zoete aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
2 stuks komkommer van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 limoenen van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1000 ml rauwe melk van kaasboerderij Weenink uit Lievelde
Uit de eigen voorraadkast
zout & zwarte peper
olijfolie
een scheut witte wijn
eventueel wat geroosterde cashewnoten
eventueel een schepje maizena
Uit de eigen keukenlade
snijplank
keukenmes
hapjespan
Voorbereiding
Breng de rauwe melk aan de kook, laat kort doorkoken en zet apart tot verwerking
Bereidingswijze
Schil de uien en snijd ze in grove blokken, pel de knoflook en hak deze fijn, snijd de peper* door de helft, verwijder de zaadjes en snijd de peper fijn. Verwijder eventueel het buitenblad van de spitskool, halveer de spitskolen tweemaal (afhankelijk van de grootte vaker) en snijd in repen. Kneus de citroen blad door deze te verfrommelen
Verwarm een flinke scheut olie in een hapjespan en fruit op laag vuur eerst de knoflook en de ui aan.
Voeg naar 1 a 2 minuten de rode peper en de prei toe. Voeg de currypasta toe en fruit dit kort mee.
Blus af met een flinke scheut witte wijn en laat hier de currypasta mooi in oplossen en eventuele aanbaksels los weken. Laat de witte wijn rustig inkoken totdat het bijna helemaal is verdampt.
Voeg de spitskool en roer goed om.Voeg daarna de melk toe en laat het geheel rustig een half uur pruttelen. Hierdoor verdampt de melk deels en wordt het een meer droge curry.
Was de zoete aardappels goed en snijd ze in blokken van ongeveer 1x1 cm en voeg deze toe aan de curry en laat dit ongeveer 15 minuten meegaren.
Bind de curry eventueel een klein beetje af met wat zetmeel.
Haal de curry van het vuur en breng hem verder op smaak met de rasp en sap van de limoen, in dunne plakjes geschaafde of gesneden komkommer, zwarte peper en zout.
*Het hete van de peper zit hem in de zaadjes en zaadlijsten. Verwijder ze als je niet van pittig houdt. Hier vind
je een handige instructie om de peper schoon te maken, https://youtu.be/rp0zQ8yAUp8