Recepten week 25 - voor 4 personen


De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden



Hamburger met rode ui relish, zoete aardappel friet en mijn favoriete sla

Bereidingstijd: 30 minuten

Niveau: peulenschil!





Ingrediënten

  • 4 st hamburger broodje van Bakker Paul Berends uit Didam

  • 4 st hamburgers van de dubbeldoelkoeien van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo

  • 5 st rode ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 4 st laurierblaadjes (de anderen gebruik je in het risotto-recept) van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 4 st zoete aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 3 el za’tar uit de keuken van Villa Ruimzicht

  • 2 st kropsla

Uit de eigen voorraadkast

  • 1-2 el (bruine) suiker

  • 30 ml azijn, bij voorkeur rode wijn of balsamico azijn + 1 el voor de dressing

  • 3 el olijfolie

  • 1 tl honing

  • 1 tl mosterd



Uit de eigen keukenlade

  • braadpan

  • houten spatel

  • oven

  • bakplaat

  • bakpapier

Voorbereiding


  • Warm de oven voor op 220 graden.

Bereidingswijze rode ui relish

  • Maak 4 uien schoon en snij in plakken.

  • Verwarm in een pan met dikke bodem een beetje olie

  • Voeg de gesneden ui, de laurier en een snuf peper en zout toe en laat de ui op een laag vuur langzaam glazig worden.

  • Doe vervolgens de deksel op de pan en laat de uien zo’n 20 minuten

  • sudderen. Blijf wel regelmatig roeren. De ui moet zacht worden en niet aanbakken.

  • Voeg dan de suiker en azijn toe en breng aan de kook. Laat dit indikken, onder regelmatig roeren.

  • Als de uien relish is ingedikt, haal dan de pan van het vuur en laat afkoelen.

  • Proef of de relish naar jouw smaak is, of misschien nog iets suiker of zout nodig heeft? (tip: als de relish te flauw is, voeg dan eerst zout toe en proef opnieuw. Zout versterkt alle smaak dus ook die van zoet)


Bereidingswijze zoete aardappel friet

  • Snijd de zoete aardappel in plakken van 1 cm en vervolgens in repen van ongeveer 1 cm dikte.

  • Doe de frieten in een kom en voeg een wat olie en de za'tar toe.

  • Hussel door elkaar zodat de frieten goed bedekt zijn met de kruiden en olie. Plaats op bakpapier in de oven, zorg dat de frietjes goed over de bakplaat zijn verdeeld

  • Laat de oven ze in 20-30 min goudbruin bakken

  • Schud halverwege de frietjes om, zodat alle zijden krokant worden


Bereidingswijze hamburger


  • Verhit wat olie of boter in een koekenpan

  • Bak de hamburger rustig aan beide kanten (tip: is nog niet alles klaar? Verpak de hamburger dan in aluminiumpapier)

Bereidingswijze simpele maar overheerlijke sla

  • Was de sla in ruim koud water en droog voorzichtig met een theedoek of slacentrifuge

  • Doe de droge sla in een ruime kom

  • Maak een franse dressing door 6 el olijfolie, 2 el azijn, peper, zout, 2 tl mosterd en 2 tl honing door elkaar roeren

  • Snijd of rasp de resterende ui in zo dun mogelijke ringen en verdeel samen met de dressing over de sla.


Aan tafel!

  • Serveer de hamburger op het broodje met de rode ui relish, samen met de zoete aardappel friet en salade.




Eet smakelijk!


Pasta salade, boordevol groenten en buffelmozzarella (4 pers)


Bereidingstijd: 30 minuten waarvan 20 minuten oventijd

Niveau: Peulenschil


Ingrediënten

  • 300 gram pasta van graanteler de Slaege uit Silvolde

  • 8 stuks trostomaten van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 bosjes basilcum van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 3 stuks snackkomkommer van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 rode ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 citroen van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • Buffelmozzarella van buffelboerderij Arns uit Zevenaar

  • 30 gram oude kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren (de rest van de kaas gebruik je in het asperge-recept)

  • 60 gram zonnebloempitten


Uit de eigen voorraadkast

  • zout & peper

  • olijfolie

Uit de eigen keukenlade

  • Mengkom

  • Keukenmachine of vijzel

  • Snijplank

  • Keukenmes

  • Pan

  • Koekenpan

  • een fijne rasp

Bereidingswijze

  • Kook de pasta beetgaar in water met met zout, giet af en doe er een scheut olijfolie doorheen en meng door elkaar;

  • Rooster de zonnebloempitten op laag vuur totdat deze licht gekleurd zijn en laat ze afkoelen.

  • Snijd de tomaten in partjes, de komkommer in halve maantjes en de rode ui in dunne ringen en doe ze samen in de kom

  • Pers of rasp de knoflook en doe die samen met de basilicum (laat eventuele harde takjes achterwege) en de zonnebloempitten in de vijzel of keukenmachine en maak ze fijn

  • Voeg de olijfolie en oude kaas toe. Mix alle ingrediënten met elkaar.

  • Laat de mozzarella uitlekken.

  • Meng de pesto door de pasta en voeg vervolgens de groenten en mozzarella toe

  • Breng de pasta salade op smaak met wat peper en zout en de rasp van de citroen (boen de citroenen eerst schoon) en citroensap. Proef of je een of twee citroenen wilt gebruiken.




Eet smakelijk!


Risotto van parelgort met gebakken witte asperges en kaas (4 pers)


Bereidingstijd: 40 minuten

Niveau: Prima te doen!




Ingrediënten

  • 1000 gram asperges van groentekwekerij Smits uit de Heurne 400 gram parelgort

  • 2 rode ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 100 gram oude kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren (de rest van de kaas gebruik je in het pasta-recept)

  • 1 worstje van Brandt & Levie van de scharrelvarkens van Sandershof uit Etten

  • 4 laurierblaadjes van groentekwekerij Smits uit de Heurne (de anderen gebruik je in het hamburger-recept) van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Uit de eigen voorraadkast

  • zout & zwarte peper

  • 2 glazen witte wijn

  • Olie of boter

  • 2 el suiker

  • water of (kippen)bouillon

Uit de eigen keukenlade

  • braadpan (met deksel en ovenbestendig)

  • koksmes

  • snijplank

  • fijne zeef

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden

  • Schil de asperges met een dunschiller door ze bij de bovenkant van de asperges vast te houden, schil in 1 haal van boven naar beneden, bij de volgende haal ga je voor de helft nog een keer over de lijn die je net hebt geschild, zo schil je de asperge zogenaamd 1,5 keer.

  • Snijd een ongeveer 1 cm van de onderkant van de asperge

  • Gebruik 50% van de asperges in de risotto en de andere 50% in de gekarameliseerde asperge


Bereidingswijze Risotto

  • Spoel de gort goed onder stromend water, totdat het water helder is. Gebruik hiervoor een fijne zeef.

  • Doe wat olie of boter in de pan

  • Snijd de worst, ui en de knoflook fijn. Snijd de helft van de geschilde asperges in stukjes van ongeveer 1 cm breed. Bak ze samen in de pan op lage temperatuur glazig.

  • Voeg de gort toe en bak deze even mee. Voeg ook de laurier toe.

  • Blus af met 2 glazen witte wijn.

  • Laat de witte wijn inkoken totdat het bijna verdampt is. (tip: wanneer er (veel) wijn achterblijft in de pan kan dit een zurige smaak aan het gerecht geven)

  • Voeg water en naar smaak zout toe aan de gort (tip: i.p.v. water kan je ook kippenbouillon gebruiken)

  • Zorg dat de gort ongeveer 2 vingers dik (ongeveer 2-3 cm) onder staat met de water of bouillon. (tip: je kan eventueel extra water toevoegen om aan te vullen, ook tijdens de bereiding kan je dit nog doen mocht dit nodig zijn)

  • Breng het geheel aan de kook en zet de pan afgedekt met een deksel in een voorverwarmde oven van 180 graden en gaar dit 20/30 minuten in de oven.


Bereidingswijze Gekarameliseerde asperges


  • Snijd de overige helft van de geschilde asperges in drie stukken

  • Verwarm een scheutje olie in een (niet te grote) koekenpan op middelhoog vuur Voeg de aspergestukjes toe en laat deze lichtjes kleuren

  • Voeg vervolgens 2 el suiker toe

  • bak kort op hoog vuur zodat de suiker zich om de asperge verdeeld en karameliseren.

  • Zet dan het vuur lager, voeg een scheut water toe zodat de asperges half onder water staan en laat de asperges stoven in de pan totdat ze gaar zijn,


Aan tafel!

  • Is de risotto gaar? Haal de pan van het vuur, vis de laurier eruit en roer de geraspte kaas erdoorheen.

  • Verdeel over de borden en leg de gebakken asperges er bovenop.


71 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

Ontvang het laatste nieuws over de Naoberkrat via onze Naoberkrant

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel