Recepten week 25 - voor 4 personen
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
Hamburger met rode ui relish, zoete aardappel friet en mijn favoriete sla
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: peulenschil!

Ingrediënten
4 st hamburger broodje van Bakker Paul Berends uit Didam
4 st hamburgers van de dubbeldoelkoeien van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
5 st rode ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
4 st laurierblaadjes (de anderen gebruik je in het risotto-recept) van groentekwekerij Smits uit de Heurne
4 st zoete aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
3 el za’tar uit de keuken van Villa Ruimzicht
2 st kropsla
Uit de eigen voorraadkast
1-2 el (bruine) suiker
30 ml azijn, bij voorkeur rode wijn of balsamico azijn + 1 el voor de dressing
3 el olijfolie
1 tl honing
1 tl mosterd
Uit de eigen keukenlade
braadpan
houten spatel
oven
bakplaat
bakpapier
Voorbereiding
Warm de oven voor op 220 graden.
Bereidingswijze rode ui relish
Maak 4 uien schoon en snij in plakken.
Verwarm in een pan met dikke bodem een beetje olie
Voeg de gesneden ui, de laurier en een snuf peper en zout toe en laat de ui op een laag vuur langzaam glazig worden.
Doe vervolgens de deksel op de pan en laat de uien zo’n 20 minuten
sudderen. Blijf wel regelmatig roeren. De ui moet zacht worden en niet aanbakken.
Voeg dan de suiker en azijn toe en breng aan de kook. Laat dit indikken, onder regelmatig roeren.
Als de uien relish is ingedikt, haal dan de pan van het vuur en laat afkoelen.
Proef of de relish naar jouw smaak is, of misschien nog iets suiker of zout nodig heeft? (tip: als de relish te flauw is, voeg dan eerst zout toe en proef opnieuw. Zout versterkt alle smaak dus ook die van zoet)
Bereidingswijze zoete aardappel friet
Snijd de zoete aardappel in plakken van 1 cm en vervolgens in repen van ongeveer 1 cm dikte.
Doe de frieten in een kom en voeg een wat olie en de za'tar toe.
Hussel door elkaar zodat de frieten goed bedekt zijn met de kruiden en olie. Plaats op bakpapier in de oven, zorg dat de frietjes goed over de bakplaat zijn verdeeld
Laat de oven ze in 20-30 min goudbruin bakken
Schud halverwege de frietjes om, zodat alle zijden krokant worden
Bereidingswijze hamburger
Verhit wat olie of boter in een koekenpan
Bak de hamburger rustig aan beide kanten (tip: is nog niet alles klaar? Verpak de hamburger dan in aluminiumpapier)
Bereidingswijze simpele maar overheerlijke sla
Was de sla in ruim koud water en droog voorzichtig met een theedoek of slacentrifuge
Doe de droge sla in een ruime kom
Maak een franse dressing door 6 el olijfolie, 2 el azijn, peper, zout, 2 tl mosterd en 2 tl honing door elkaar roeren
Snijd of rasp de resterende ui in zo dun mogelijke ringen en verdeel samen met de dressing over de sla.
Aan tafel!
Serveer de hamburger op het broodje met de rode ui relish, samen met de zoete aardappel friet en salade.
Eet smakelijk!
Pasta salade, boordevol groenten en buffelmozzarella (4 pers)
Bereidingstijd: 30 minuten waarvan 20 minuten oventijd
Niveau: Peulenschil
Ingrediënten
300 gram pasta van graanteler de Slaege uit Silvolde
8 stuks trostomaten van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 bosjes basilcum van groentekwekerij Smits uit de Heurne
3 stuks snackkomkommer van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 rode ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 citroen van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Buffelmozzarella van buffelboerderij Arns uit Zevenaar
30 gram oude kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren (de rest van de kaas gebruik je in het asperge-recept)
60 gram zonnebloempitten
Uit de eigen voorraadkast
zout & peper
olijfolie
Uit de eigen keukenlade
Mengkom
Keukenmachine of vijzel
Snijplank
Keukenmes
Pan
Koekenpan
een fijne rasp
Bereidingswijze
Kook de pasta beetgaar in water met met zout, giet af en doe er een scheut olijfolie doorheen en meng door elkaar;
Rooster de zonnebloempitten op laag vuur totdat deze licht gekleurd zijn en laat ze afkoelen.
Snijd de tomaten in partjes, de komkommer in halve maantjes en de rode ui in dunne ringen en doe ze samen in de kom
Pers of rasp de knoflook en doe die samen met de basilicum (laat eventuele harde takjes achterwege) en de zonnebloempitten in de vijzel of keukenmachine en maak ze fijn
Voeg de olijfolie en oude kaas toe. Mix alle ingrediënten met elkaar.
Laat de mozzarella uitlekken.
Meng de pesto door de pasta en voeg vervolgens de groenten en mozzarella toe
Breng de pasta salade op smaak met wat peper en zout en de rasp van de citroen (boen de citroenen eerst schoon) en citroensap. Proef of je een of twee citroenen wilt gebruiken.
Eet smakelijk!
Risotto van parelgort met gebakken witte asperges en kaas (4 pers)
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Prima te doen!

Ingrediënten
1000 gram asperges van groentekwekerij Smits uit de Heurne 400 gram parelgort
2 rode ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
100 gram oude kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren (de rest van de kaas gebruik je in het pasta-recept)
1 worstje van Brandt & Levie van de scharrelvarkens van Sandershof uit Etten
4 laurierblaadjes van groentekwekerij Smits uit de Heurne (de anderen gebruik je in het hamburger-recept) van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen voorraadkast
zout & zwarte peper
2 glazen witte wijn
Olie of boter
2 el suiker
water of (kippen)bouillon
Uit de eigen keukenlade
braadpan (met deksel en ovenbestendig)
koksmes
snijplank
fijne zeef
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden
Schil de asperges met een dunschiller door ze bij de bovenkant van de asperges vast te houden, schil in 1 haal van boven naar beneden, bij de volgende haal ga je voor de helft nog een keer over de lijn die je net hebt geschild, zo schil je de asperge zogenaamd 1,5 keer.
Snijd een ongeveer 1 cm van de onderkant van de asperge
Gebruik 50% van de asperges in de risotto en de andere 50% in de gekarameliseerde asperge
Bereidingswijze Risotto
Spoel de gort goed onder stromend water, totdat het water helder is. Gebruik hiervoor een fijne zeef.
Doe wat olie of boter in de pan
Snijd de worst, ui en de knoflook fijn. Snijd de helft van de geschilde asperges in stukjes van ongeveer 1 cm breed. Bak ze samen in de pan op lage temperatuur glazig.
Voeg de gort toe en bak deze even mee. Voeg ook de laurier toe.
Blus af met 2 glazen witte wijn.
Laat de witte wijn inkoken totdat het bijna verdampt is. (tip: wanneer er (veel) wijn achterblijft in de pan kan dit een zurige smaak aan het gerecht geven)
Voeg water en naar smaak zout toe aan de gort (tip: i.p.v. water kan je ook kippenbouillon gebruiken)
Zorg dat de gort ongeveer 2 vingers dik (ongeveer 2-3 cm) onder staat met de water of bouillon. (tip: je kan eventueel extra water toevoegen om aan te vullen, ook tijdens de bereiding kan je dit nog doen mocht dit nodig zijn)
Breng het geheel aan de kook en zet de pan afgedekt met een deksel in een voorverwarmde oven van 180 graden en gaar dit 20/30 minuten in de oven.
Bereidingswijze Gekarameliseerde asperges
Snijd de overige helft van de geschilde asperges in drie stukken
Verwarm een scheutje olie in een (niet te grote) koekenpan op middelhoog vuur Voeg de aspergestukjes toe en laat deze lichtjes kleuren
Voeg vervolgens 2 el suiker toe
bak kort op hoog vuur zodat de suiker zich om de asperge verdeeld en karameliseren.
Zet dan het vuur lager, voeg een scheut water toe zodat de asperges half onder water staan en laat de asperges stoven in de pan totdat ze gaar zijn,
Aan tafel!
Is de risotto gaar? Haal de pan van het vuur, vis de laurier eruit en roer de geraspte kaas erdoorheen.
Verdeel over de borden en leg de gebakken asperges er bovenop.