Recepten week 29 - voor 2 personen



De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden



Pasta Carbonara met Slaege bonen en spekreepjes





Bereidingstijd:

20 minuten

Maar de bonen het liefst een dagje van te voren laten weken!



Niveau: eitje


Ingrediënten

  • 150 gr pasta

  • 150 gr spekreepjes

  • 1 teentje knoflook

  • 1 sjalot

  • 100 gr bonen van De Slaege

  • 1 ei

  • 100 gr geraspte kaas

  • 20 gr roomboter

  • 100 gr rucola

Uit de eigen voorraadkast

  • witte wijn

  • peper

  • zout



Uit de eigen keukenlade

  • een ruime pan voor de pasta

  • houten lepel

  • koekenpan of hapjespan

  • een keukenmes

  • snijplank


Bereidingswijze

  • Breng een pan met water en zout aan de kook om de pasta in te koken.

  • Kook de geweekte bonen 6 a 10 minuten in een pannetje water met zout.

  • Verwarm de hapjes pan op halfhoog vuur, verwarm hier een klontje boter in en bak de spekreepjes op een halfhoog vuur.

  • Maak ondertussen het sjalotje schoon en snijd deze in halve ringen. Schoon de knoflook en snijd deze door de helft. Voeg deze bij de spekjes en laat dit rustig fruiten en verwijder vervolgens de knoflook. (Tip: wanneer je in de beginfase een kruidige olie maakt met bijvoorbeeld knoflook, tijm of rozemarijn en deze niet fijn snijd kan je deze makkelijk weer verwijderen alvorens je de resterende ingrediënten toevoegt).

  • Blus dit met een glas witte wijn en breng dit aan de kook. Laat dit ongeveer een minuutje doorkoken en voeg vervolgens de bonen toe.

  • Kook de pasta 2 minuten in het water met zout en voeg de pasta toe aan de rest van de ingrediënten (met wat zout) en laat dit rustig meegaren in de saus, (Tip: de pasta zal de saus dikker maken en bovendien trekt de smaak van je saus in de pasta in plaats van alleen om je pasta heen). Gebruik om de pasta te roeren een houten lepel om te voorkomen dat je de pasta kapot roert. Omschudden is nog beter. (Mocht de pasta te dik worden voeg dan wat kookvocht van de pasta toe).

  • Wanneer de pasta ‘’al dente’’ is verwijder je de pasta van het vuur en voeg je per 2 personen 1 eitje toe. Meng deze door het geheel om de saus verder af te binden.

  • Doe de pasta in een diep bord, doe de kaas eroverheen en verdeel de rucola over de pasta.



Aan tafel!


Stamppot andijvie met rundervink van dubbeldoelkoe en karnemelkse saus


Bereidingstijd:

- 30 minuten



Niveau: eitje



Ingrediënten

  • 125 ml melk

  • 130 gr roomboter

  • 2 st rundervink

  • 800 gr aardappelen. Gebruik hiervoor de oude aardappelen, te herkennen aan een vaste schil en mogelijk al iets gerimpeld van uiterlijk.

  • 1 krop andijvie gesneden en gewassen


Ingrediënten voor de saus

  • 200 gr roomboter

  • 250 ml karnemelk

  • 30 gr roomboter

Uit de eigen voorraadkast

  • 25 gr bloem

  • mayonaise

  • peper

  • zout

  • neutrale olie


Uit de eigen keukenlade

  • oven

  • ovenschaal

  • koekenpan

  • stamppot stamper

  • kookpan

  • koksmes

  • snijplank

Bereidingswijze voor de stamppot

  • Schil de aardappels en snijd ze in 4 gelijke delen, was ze goed en zet ze net onder met koud water. Voeg wat zout naar smaak toe.

  • Breng dit snel aan de kook om ze vervolgens rustig gaar te koken (sluit de pan af met een deksel, hierdoor kan je met minder energie hetzelfde resultaat bereiken, bovendien gaat het een stukje sneller).

  • Verwarm in een koekenpan een beetje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) en bak de rundervink rondom een beetje bruin aan. Voeg een klontje boter toe en laat deze rustig kleuren.

  • Verwijder het vlees uit de pan, gaar dit verder in een voorverwarmde oven van 200 graden in ongeveer 4 minuten.

  • Wanneer de aardappels gaar zijn (tip: zodra je er met een vork in prikt en ze zakken van je vork zijn ze gaar) giet je de aardappels af en voeg je de boter en de melk toe, ook voegen we een theelepel mayonaise per persoon toe (dit frist het geheel op en zorgt voor extra smeuïgheid). Stamp het geheel vervolgens door elkaar. 

  • Snijd de andijvie in repen van een halve centimeter, was en droog deze andijvie grondig.

  • Voeg de andijvie toe en stamp deze goed door het geheel.


Bereidingswijze voor de saus

  • Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje en laat deze rustig uitbruisen.

  • Voeg de bloem toe en verwarm de bloem mee op laag vuur en roer dit continu om met een spatel totdat er een zanderige textuur ontstaat.

  • Voeg de karnemelk toe in 3 stappen waartussen je de karnemelk elke keer glad roert.

  • Breng op smaak met witte peper en een snuf zout.


Eet smakelijk!


Schnitzel met gebakken aardappeltjes en boontjes salade


Bereidingstijd: 20 minuten

Niveau: Peulenschil!


Ingrediënten:

  • 2 stuks schnitzel

  • 70 gr boter

  • 300 gr sla boontjes

  • 800 gr nieuwe aardappels te herkennen aan een losse schil.

  • 1 sjalot


Uit de eigen voorraadkast

  • peper en zout

  • neutrale olie

  • mayonaise of slasaus

Uit de eigen keukenlade:

  • 2x koekenpan

  • kookpan

  • vleestang

  • schilmesjse


Bereidingswijze salade

  • Breng 2 pannen met water aan kook met ruim zout.

  • Verwijder de kontjes van de boontjes en verwijder eventuele rangen uit de bonen.

  • Kook de boontjes (3 tot 5 minuten) beetgaar in het water en koel ze snel terug in ijskoud water. Haal ze ook zo snel mogelijk weer uit het water, om smaak en vitamine te behouden.

  • Schil de sjalot en snipper deze in fijne blokjes.

  • Maak de salade aan met de sjalot, een schep mayonaise of slasaus, peper en eventueel zout en laat deze afkoelen in de koelkast.


Bereidingswijze gebakken aardappeltjes

  • Was de aardappels grondig en snijd ze in blokken van 1,5 cm x 1,5 cm en kook deze 2 a 3 minuten in het kokende water, giet de aardappels af en laat ze uitstomen op een ovenschaal of op een doek.

  • Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de aardappels goudbruin en breng ze op smaak met de peper en het zout.


Bereidingswijze schnitzel

  • Verwarm een koekenpan op matig vuur met een hele flinke scheut olie en laat deze warm worden. Leg de schnitzel in de olie (een schnitzel moet bijna zwemmen) en bak hem aan 1 kant goudbruin.

  • Draai de schnitzel om en voeg een klont boter toe en bak de andere zijde van de schnitzel goudbruin. Giet regelmatig een schep bak olie vanuit de pan over de schnitzel en bak ook deze kant krokant en goudbruin.

  • Serveer de kant van de schnitzel die als het laatste naar beneden lag tijdens het bakken naar boven.

Eet smakelijk!

121 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

Ontvang het laatste nieuws over de Naoberkrat via onze Naoberkrant

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel