Recepten week 29 - voor 4 personen
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
Pasta Carbonara met Slaege bonen en spekreepjes
Bereidingstijd:
20 minuten
Maar de bonen het liefst een dagje van te voren laten weken!
Niveau: eitje
Ingrediënten
300 gr pasta
300 gr spekreepjes
2 teentje knoflook
2 sjalot
200 gr bonen van De Slaege
2 eieren
200 gr geraspte kaas
40 gr roomboter
200 gr rucola
Uit de eigen voorraadkast
witte wijn
peper
zout
Uit de eigen keukenlade
een ruime pan voor de pasta
houten lepel
koekenpan of hapjespan
een keukenmes
snijplank
Bereidingswijze
Breng een pan met water en zout aan de kook om de pasta in te koken.
Kook de geweekte bonen 6 a 10 minuten in een pannetje water met zout.
Verwarm de hapjes pan op halfhoog vuur, verwarm hier een klontje boter in en bak de spekreepjes op een halfhoog vuur.
Maak ondertussen het sjalotje schoon en snijd deze in halve ringen. Schoon de knoflook en snijd deze door de helft. Voeg deze bij de spekjes en laat dit rustig fruiten en verwijder vervolgens de knoflook. (Tip: wanneer je in de beginfase een kruidige olie maakt met bijvoorbeeld knoflook, tijm of rozemarijn en deze niet fijn snijd kan je deze makkelijk weer verwijderen alvorens je de resterende ingrediënten toevoegt).
Blus dit met een glas witte wijn en breng dit aan de kook. Laat dit ongeveer een minuutje doorkoken en voeg vervolgens de bonen toe.
Kook de pasta 2 minuten in het water met zout en voeg de pasta toe aan de rest van de ingrediënten (met wat zout) en laat dit rustig meegaren in de saus, (Tip: de pasta zal de saus dikker maken en bovendien trekt de smaak van je saus in de pasta in plaats van alleen om je pasta heen). Gebruik om de pasta te roeren een houten lepel om te voorkomen dat je de pasta kapot roert. Omschudden is nog beter. (Mocht de pasta te dik worden voeg dan wat kookvocht van de pasta toe).
Wanneer de pasta ‘’al dente’’ is verwijder je de pasta van het vuur en voeg je per 2 personen 1 eitje toe. Meng deze door het geheel om de saus verder af te binden.
Doe de pasta in een diep bord, doe de kaas eroverheen en verdeel de rucola over de pasta.
Aan tafel!
Stamppot andijvie met rundervink van dubbeldoelkoe en karnemelkse saus
Bereidingstijd:
- 30 minuten
Niveau: eitje
Ingrediënten
250 ml melk
260 gr roomboter
4 st rundervink
1600 gr aardappelen Gebruik hiervoor de oude aardappelen, te herkennen aan een vaste schil en mogelijk een iets gerimpeld uiterlijk
2 kroppen andijvie gesneden en gewassen
Ingrediënten voor de saus
400 gr roomboter
500 ml karnemelk
60 gr roomboter
Uit de eigen voorraadkast
50 gr bloem
mayonaise
peper
zout
neutrale olie
Uit de eigen keukenlade
oven
ovenschaal
koekenpan
stamppot stamper
kookpan
koksmes
snijplank
Bereidingswijze voor de stamppot
Schil de aardappels en snijd ze in 4 gelijke delen, was ze goed en zet ze net onder met koud water. Voeg wat zout naar smaak toe.
Breng dit snel aan de kook om ze vervolgens rustig gaar te koken (sluit de pan af met een deksel, hierdoor kan je met minder energie hetzelfde resultaat bereiken, bovendien gaat het een stukje sneller).
Verwarm in een koekenpan een beetje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) en bak de rundervink rondom een beetje bruin aan. Voeg een klontje boter toe en laat deze rustig kleuren.
Verwijder het vlees uit de pan, gaar dit verder in een voorverwarmde oven van 200 graden in ongeveer 4 minuten.
Wanneer de aardappels gaar zijn (tip: zodra je er met een vork in prikt en ze zakken van je vork zijn ze gaar) giet je de aardappels af en voeg je de boter en de melk toe, ook voegen we een theelepel mayonaise per persoon toe (dit frist het geheel op en zorgt voor extra smeuïgheid). Stamp het geheel vervolgens door elkaar.
Snijd de andijvie in repen van een halve centimeter, was en droog deze andijvie grondig.
Voeg de andijvie toe en stamp deze goed door het geheel.
Bereidingswijze voor de saus
Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje en laat deze rustig uitbruisen.
Voeg de bloem toe en verwarm de bloem mee op laag vuur en roer dit continu om met een spatel totdat er een zanderige textuur ontstaat.
Voeg de karnemelk toe in 3 stappen waartussen je de karnemelk elke keer glad roert.
Breng op smaak met witte peper en een snuf zout.
Eet smakelijk!
Schnitzel met gebakken aardappeltjes en slaboontjes
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Peulenschil!
Ingrediënten:
4 stuks schnitzel
140 gr boter
600 gr sla boontjes
1600 gr nieuwe aardappels, te herkennen aan een losse schil.
2 sjalot
Uit de eigen voorraadkast
peper en zout
neutrale olie
mayonaise of slasaus
Uit de eigen keukenlade:
2x koekenpan
kookpan
vleestang
schilmesjse
Bereidingswijze salade
Breng 2 pannen met water aan kook met ruim zout.
Verwijder de kontjes van de boontjes en verwijder eventuele rangen uit de bonen.
Kook de boontjes (3 tot 5 minuten) beetgaar in het water en koel ze snel terug in ijskoud water. Haal ze ook zo snel mogelijk weer uit het water, om smaak en vitamine te behouden.
Schil de sjalot en snipper deze in fijne blokjes.
Maak de salade aan met de sjalot, een schep mayonaise of slasaus, peper en eventueel zout en laat deze afkoelen in de koelkast.
Bereidingswijze gebakken aardappeltjes
Was de aardappels grondig en snijd ze in blokken van 1,5 cm x 1,5 cm en kook deze 2 a 3 minuten in het kokende water, giet de aardappels af en laat ze uitstomen op een ovenschaal of op een doek.
Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de aardappels goudbruin en breng ze op smaak met de peper en het zout.
Bereidingswijze schnitzel
Verwarm een koekenpan op matig vuur met een hele flinke scheut olie en laat deze warm worden. Leg de schnitzel in de olie (een schnitzel moet bijna zwemmen) en bak hem aan 1 kant goudbruin.
Draai de schnitzel om en voeg een klont boter toe en bak de andere zijde van de schnitzel goudbruin. Giet regelmatig een schep bak olie vanuit de pan over de schnitzel en bak ook deze kant krokant en goudbruin.
Serveer de kant van de schnitzel die als het laatste naar beneden lag tijdens het bakken naar boven.
Eet smakelijk!