Recepten week 30 - voor 4 personen



De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden



Mac Villa met side salad en frieten





Bereidingstijd:

60 minuten

Niveau: eitje


Ingrediënten

  • 4 stuks Brioche van Paul Berndsen

  • 4 burgers van Sandershof

  • 2 kroppen lollo rosso

  • 4 stuks snack komkommer

  • 8 stuks tomaten

  • 2 eieren

  • 1000 gr gesnede frieten van Gert Smits

  • 1 bosje dille

  • 4 houten prikkers


Uit de eigen voorraadkast


  • 2 eetlepels mosterd (natuurlijk heb je Doesburgse in de kast staan!)

  • 4 eetlepels mayonaise

  • 4 eetlepels azijn

  • 12 eetlepels neutrale olie ( of 2 van de 6 lepels mooie olijfolie)

  • theelepeltje mosterd

  • theelepeltje honing

  • olie om in te frituren



Uit de eigen keukenlade

  • broodmes

  • koekenpan of grillpan om de burgers op te grillen/te bakken

  • mengkom

  • garde

  • slakom

  • keukenmes

  • snijplank

  • klein kookpannetje

  • frituurpannetje elektrisch of een pan met olie (welke veilig is voor gebruik op het fornuis)

  • ruime kookpan




Bereidingswijze


Ken je de allerlaatste frietjes in je bakje? Die krokante stukjes die eigenlijk het allerlekkerste zijn? Stel je voor dat je hier een hele portie van krijgt.. dat gaan we maken!

De frieten

  • Doe de frieten in een ruime pan. Zet deze onder met koud water en een flinke snuf zout. Breng dit aan snel aan de kook. Laat dit rustig 2 tot 4 minuten doorkoken.

  • Kook de frieten gaar. Test dit door een frietje uit het water te halen en te pletten onder je vinger! Ze zijn perfect als dit vrij makkelijk gaat en je de binnenkant binnen een paar tellen dog en droog ziet worden. Wanneer je ze te lang kookt, zullen de aardappels zich volzuigen met water en zullen er geen krokante frieten ontstaan.

  • Giet de frieten af en spreid ze op een droge doek om ze uit te stomen. Koel ze daarna terug in de koelkast. De frieten zullen niet perfect van vorm zijn en rafelig en korrelig aan de buitenkant! Dit geeft niet, dit maakt ze extra krokant!

Afmaken frieten:

Om dit gerecht af te maken verwarm je de olie tot 160/170 graden en bak je de frieten goudbruin en krokant.


De salade

  • Kook het eitje 7 minuten en laat hem schrikken in koud water, zodat je hem makkelijk kan pellen. Snijd het ei na het pellen in 4 delen.

  • Meng de 2 eetlepels azijn, theelepeltje mosterd en honing met een snuf zout en wat gemalen peper. Giet onder voortdurend roeren met de garde de 6 eetlepels neutrale olie (of 2 van de 6 lepels mooie olijfolie) toe voor de dressing. Snijd de dille fijn en meng dit door de sla.

  • Snijd de sla van kont tot kroon door de helft en in repen van 1 cm breed. Was en droog de sla.

  • Snijd 1 komkommer en de 2 tomaten in de gewenste vorm en grootte voor de salade. Meng het geheel 10 minuten voor het serveren door elkaar.


De burger

  • Verwarm een grillpan of een koekenpan, snijd de brioche door de helft en gril of bak het broodje aan de binnenkant goudbruin. Dit voorkomt dat de saus en eventuele vleessappen in het broodje trekken.

  • Bak de burger 3 a 4 minuten aan elke kant goudbruin in een scheutje olie.

  • Meng ondertussen de eetlepel mosterd met de 2 eetlepels mayonaise met elkaar en smeer dit op de broodjes.

  • Snijd de tomaten in plakken en snijd de komkommer over de lengte in 6 parten. Beleg hiermee de onderkant van het broodje.

  • Leg de burger tussen het broodje en zet het geheel vast met een prikker.




Aan tafel!


Klassieke Lasagne


Bereidingstijd:

70 minuten



Niveau: Peulenschil



Ingrediënten

  • 400 gram lasagne bladen

  • 2 st bloemkool

  • 2 uien

  • 2 tenen knoflook

  • 2 stuks prei

  • 2 paprika's

  • 2 courgettes

  • 1 bos basilicum

  • 2 blikjes tomatenpuree

  • 1000 ml melk

  • 300 gram geraspte kaas

  • 150 gr roomboter

  • 100 gr bloem

Uit de eigen voorraadkast

  • (olijf) olie

  • Peper

  • Zout



Uit de eigen keukenlade

  • bak/koekenpan

  • steelpan

  • ovenschaal

  • keukenmes

  • snijplank

Bereidingswijze

Bloemkool gehakt

  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes en doe deze in een keukenmachine.

  • Laat de keukenmachine 2 minuten draaien en stop daarna voor 30 seconden.

  • Herhaal dit totdat de bloemkool omgevormd is tot een mooi gehakt.

De saus

  • Snijd de ui in ringen en de knoflook fijn. Bak deze samen met het bloemkoolgehakt met wat olie in een koeken- of hapjespan. Voeg wat zout en peper toe.

  • Snijd de paprika en courgette in kleine blokjes en de prei in dunne ringen. Bak dit ongeveer 2 tot 3 minuten mee. Voeg naar smaak eventueel nog wat peper en zout toe.

  • Hak de basilicum fijn en doe dit samen met de tomatenpuree in de pan. Schep alles goed door elkaar. Laat het nog ongeveer 2 a 3 minuten sudderen en zet dan het vuur uit.

Bechamelsaus

  • Doe de boter in een (steel)pan en laat dit rustig smelten. Voeg de bloem en een snuf zout toe en roer het goed door elkaar totdat er een glad mengsel ontstaat. Laat het mengsel al roerend in circa 3 minuten gaar worden.

  • Voeg beetje bij beetje de melk toe (wanneer je alle melk ineens toevoegt dan krijg je klonten in je saus!) en voeg de kaas toe. Verwarm het geheel al roerend op middelhoog vuur totdat je een dikke saus krijgt.

Opbouw lasagne

  • Bekleed de bodem van de ovenschaal met een dun laagje bechamel. Vervolgens plaats je een lasagneblad, voeg daar bovenop een laag van de saus met groenten en top het af met een laagje bechamelsaus. Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn of totdat de ovenschaal gevuld is.

  • Strooi als laatste de geraspte kaas eroverheen en bak de lasagne in een voorverwarmde oven op 180 graden in circa 60 tot 70 minuten gaar en goudbruin.

Tip 1: serveer de lasagne met wat olijfolie en versgemalen zwarte peper.

Tip 2: de lasagne is het allerlekkerste wanneer je deze een dag van te voren maakt. Haal de ongebakken lasagne wel een geruime tijd voordat je het wil gaan eten uit de koelkast, zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen. Wanneer je namelijk een ijskoude lasagne in de oven doet, dan duurt het lang voordat deze gaar wordt!


Eet smakelijk!


Gnocchi met tuinbonen en spek


Bereidingstijd: 30 minuten

Niveau: Aan de bak!


Ingrediënten:

  • 2 eieren

  • 800 gr aardappel

  • 300 gr geraspte kaas

  • 1200 gram tuinbonen

  • 300 gram spek

  • 2 uien

  • 50 gram bloem

  • 50 gram boter

  • 500 ml melk



Uit de eigen voorraadkast

  • peper en zout

  • olie

Uit de eigen keukenlade:


  • pannen

  • snijplank

  • keukenmes



Bereidingswijze



Gnocchi

  • Schil de aardappel en snijd hem in 4 delen, was de aardappels grondig en leg ze in een kookpan net onder het water (koud water) en een flinke snuf zout.

  • Breng dit snel aan de kook en kook deze aardappel gaar, totdat ze van je vork afglijden wanneer je er in prikt.

  • Giet de aardappels af en laat deze ongeveer 1 minuut droog stomen.

  • Druk de aardappelen door een fijne zeef of een pureeknijper en doe de droge puree in een mengkom.

  • Verdeel de bloem en de geraspte kaas over de aardappels en maak een kuiltje in het midden, waarin je het eitje giet.

  • Meng het deeg kort en losjes met je handen totdat er deeg ontstaat.

  • Verdeel het deeg in 4 stukken en rol deze uit op een snijplank (eventueel met wat stuifbloem om plakken te voorkomen) tot een rol van 1,5 cm dik.

  • Snijd de rol in kussentjes van 1 cm dik.

  • Breng een ruime pan met water, een snuf zout en een scheut olie tegen de kook aan. Zet een kom met ijswater klaar om de gnocchi in terug te koelen.

  • Wip de gnocchi met een klein aantal tegelijk in het water en wacht totdat deze boven komen drijven. Schep ze daarna uit het water om terug te koelen in het ijswater.

Tuinbonen

  • Haal de bonen uit de schil en spoel ze kort met water af.

  • Kook de bonen met een snuf zout in water in circa 15 minuten gaar.

Saus

  • Snijd de spek in dunne reepjes en bak deze in de pan. Wanneer deze licht beginnen te kleuren voeg je de in blokjes gesneden ui toe en laat je deze glazig worden. Verwijder de spek en ui uit de pan en leg deze in een schaaltje apart;

  • Smelt in dezelfde pan de boter en voeg de bloem toe. Laat het mengsel al roerend in circa 3 minuten gaar worden.

  • Voeg beetje bij beetje de melk toe en verwarm het op middelhoog vuur totdat er een lichtgebonden saus ontstaat. Voeg de spekjes, gnocchi, ui en tuinbonen aan de saus toe.

Eet smakelijk!

0 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel