Recepten week 31 - voor 2 personen

Tip: De biet uit het eerste gerecht kan je prima een dag eerder de oven inschuiven. Bijvoorbeeld als je het gehaktbalrecept aan het maken bent.


De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden



Geroosterde radicchio met gepofte biet, honing, lavendel en zonnebloempitten met een salie worstje



Niveau: peulenschil


Bereidingstijd:

60 minuten gaar tijd

20 minuten voorbereiden


Ingrediënten:

1 potje honing van pluimveehouder Tomesen uit Doetinchem

5 gram gedroogde lavendel uit de keuken van Villa Ruimzicht

2 stuks radicchio van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

2 stuks rode biet van groentekweker Smits uit de Heurne

2 stuks salie worstjes van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten

20 gram zonnebloempitten uit de keuken van Villa Ruimzicht

1 stuk appel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk


Uit de eigen keukenkast:

Scheutje olie (eventueel olijfolie)

zout en peper

azijn


Uit de eigen keukenlade:

Mengkom

Anti aanbak koekenpan

Dunschiller

Snijplank

Keukenmes

Ovenschaaltje

Om te beginnen:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.


Bereidingswijze:

  • Was de biet grondig en zet hem op een vuurvaste schaal in een voorverwarmde oven van 200 graden en gaar de biet ongeveer 60 minuten in de oven (controleer of de biet gaar is door er met een vork in te prikken en net als bij een gare aardappel moet hij er weer makkelijk af glijden) 

  • Je kan dit prima een dag van te voren doen bijvoorbeeld tijdens het bereiden van 1 van de andere gerechten.

  • Snijd de schil van de biet en snijd de biet door de helft en vervolgens in dunne parten, elke helft in ongeveer 10 parten.

  • Maal de lavendel fijn in een vijzel of in de keukenmachine.

  • Verwijder (eventueel) het buitenste blad van de radicchio en spoel deze schoon

  • `Snijd de radicchio in parten

  • Verwarm een bakpan met een heel klein drupje olie en bak de parten met de opengesnede kant naar beneden goudbruin

  • Draai de radicchio om en bestrooi de binnenkant met peper en zout en een deel van de honing en bestrooi dit met een deel van de lavendel. Laat het geheel karameliseren en verwijder de radicchio vervolgens uit de pan.

  • Schil de appel, snijd deze door de helft en verwijder de kern. Snijd ook de appel in dunne parten.

  • Verwarm nogmaals de koekenpan met een scheutje olie en snijd de worst in stukjes van ongeveer 1,5 cm en bak deze goudbruin.

  • Voeg de resterende honing en lavendel toe en laat dit karameliseren.

  • Voeg 1 dl water, een paar druppels azijn en een scheutje olijfolie toe samen met de bietjes en de appel en glaceer (= de groenten laten bedekken door een glanzend laagje van de olie en het vocht) dit ongeveer 30 seconden en maak dit af met de zonnebloempitjes.

  • Leg de radicchio op het bord en plaats de groenten en de worst er omheen.


Rundergehaktbal met groene kool en geroosterde nieuwe aardappel


Niveau: Appeltje-eitje


Bereidingstijd:

60 minuten gaartijd

20 minuten voorbereiden

Ingrediënten:

250 gram rundergehakt van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo

1 stuk ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem

1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

1 stuk sjalot van groentekwekerij Smits uit de Heurne


1 stuk groene kool van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

5 gram 5 specerijen mix uit de keuken van Villa Ruimzicht


600 gram nieuwe aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

2 tenen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

250 gram roomboter (mmm, je houdt boter over!) van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde

1 st citroen van groentekwekerij Smits uit de Heurne

1 bosje salie van groentekwekerij Smits uit de Heurne

Uit de eigen keukenkastje:

boterham

ketchup

peper en zout (bij voorkeur grof zout)

kerrie poeder

1 dl melk


Uit de eigen keukenlade:

mengkom

snijplank

oven schaal

braadpan

fijn zeefje


Om te beginnen:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden


Bereidingswijze



De gehaktballen - stap 1

  • Verwijder de korst van de boterham, leg de boterham in een kommetje en giet hier 1 dl melk overheen.

  • Doe het gehakt in een mengkom en breng deze op smaak met een eetlepel ketchup, 1 teen fijngehakte knoflook, 1 fijngesneden sjalotje, een snufje kerriepoeder, het ei en peper en zout.

  • Meng de boterham door het gehakt en verdeel het gehakt over 2 mooi gehaktballen die enigszins plat zijn aan de onder- en bovenkant en zet deze afgedekt in de koelkast. (tip: wanneer je de gehaktballen eerst in de koelkast laat opstijven zijn ze veel makkelijker en mooier te bakken)


De aardappels

  • Smelt 100 gram van de boter op laag vuur samen met de schoongemaakte knoflookteen en de rasp van de citroenschil.

  • Snijd de resterende citroen in 4 delen en voeg dit samen met de stelen van de salie (houd de blaadjes apart) ook toe aan de boter en laat dit rustig smaak afgeven.

  • Was de aardappels grondig en snijd ze in plakken van ongeveer 0,5 cm en doe dit zonder te wassen in een mengkom.

  • Snijd naar smaak een hoeveelheid salie bladeren in fijne repen en meng dit - samen met een snuf zout (bij voorkeur grof) en zwarte peper - door de aardappels.

  • Zeef de boter en meng dit ook door de aardappels en meng het geheel goed door elkaar.

  • Verdeel dit over de bodem van een ovenschaal.

  • Gaar de aardappels in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 40 a 50 minuten.


De groene kool

  • Verwijder de buitenste bladeren.

  • Snijd de kool doormidden en snijd hem in repen van 1,5 cm. Was de repen en droog ze voorzichtig met een theedoek.

  • Doe een klontje boter in de pan met 1 dl water en het specerijenmengsel en leg hier de kool bovenop met een snuf zout

  • Zet de pan op laag vuur en laat het geheel rustig smelten en roer het geheel regelmatig om.

  • Laat dit ongeveer 15 tot 20 minuten garen.



De gehaktballen - stap 2

  • Verwarm een koekenpan met een klein scheutje olie, leg het gehakt in de warme olie en bak de ballen om en om goudbruin in ongeveer 4 minuten per kant. Wanneer je de ballen de eerste keer omdraait voeg je een klont boter toe. Bedruip de bal regelmatig met het bakvet totdat de ballen mooi zijn gegaard.

  • Verwijder de ballen uit de pan en blus de pan lichtjes af met ongeveer 1 dl water en laat dit rustig 1 minuut doorkoken en serveer dit samen met de groene kool en de aardappels.


Eet smakelijk!


Gado gado salade van kousenband bonen


Niveau: eitje


Bereidingstijd:

40 minuten

Ingrediënten:

Kousenband bonen van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

4 stuks bospeen van groentekwekerij Smits uit de Heurne

1 komkommer van groentekwekerij Smits uit de Heurne

2 eieren van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem

1 spitskool van groentekwekerij Smits uit de Heurne

2 potjes pindakaas uit de keuken van Hotel Villa Ruimzicht

1 limoen van groentekwekerij Smits uit de Heurne

10 gram pompoenpitten uit de keuken van Hotel Villa Ruimzicht

20 gram taugé van groentekwekerij Smits uit de Heurne


uit eigen keukenkastje:

olie

peper en zout

tabasco (eventueel)



uit de eigen keukenlade:

keukenmes

mengkom

kookpan

snijplank

koekenpan

dunschiller

Om te beginnen:

  • Zet een ruime pan met water op het vuur met een flinke snuf zout om de groente in te blancheren.


Bereidingswijze

  • Kook de eieren 8 minuten en laat ze schrikken in koud water. Pel de eieren en snijd ze in 4 parten.

  • Verwijder de kopjes en kontjes van de kousenband en snijd ze eventueel door de helft.

  • Was de bospeen grondig en snijd met een dunschiller lange slierten van de wortel (tip: voor een sierlijk effect laat je 1 cm van het wortelloof aan de wortel zitten en snijd je dit mee)

  • Doe hetzelfde met de komkommer.

  • Blancheer de kousenband ongeveer 2 minuten in het water. De wortel kan je naar je eigen smaak blancheren of rauw door de salade heen mengen. Koel na het blancheren de groenten kort terug in koud water (tip: voorkom smaakverlies en vitamineverlies door de groenten zo snel mogelijk weer uit het water te halen. Voeg eventueel ijsblokjes toe om het terugkoelen te versnellen)

  • Rooster ondertussen de pompoen pitjes in een koekenpan op een laag vuur met een klein drupje olie.

  • Halveer de spitskool en snijd deze in flinterdunne repen.


De dressing:

  • Doe de pindakaas in een mengkom en voeg hier 1 dl water en 2 dl olie aan toe met wat peper, zout en eventueel wat tabasco.

  • Rasp de schil van de limoen door de dressing, rol daarna de limoen - met flink wat druk- over het aanrecht om de sappen los te maken. Snijd de limoen door de helft en knijp het sap eruit (let erop dat de pitjes niet in je dressing vallen)


Finishing Touch

  • Meng de spitskool, kousenband, wortel en komkommer in een mengkom en breng dit op smaak met een klein beetje van de dressing. Proef en breng eventueel verder op smaak met een snufje zout.

  • Doe de salade op een bord en giet er de dressing overheen. Strooi er vervolgens de taugé en de pompoen pitjes overheen en serveer de eieren bovenop de salade.


102 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

Ontvang het laatste nieuws over de Naoberkrat via onze Naoberkrant

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel