Recepten week 37 - voor 4 personen

Bijgewerkt: sep 10



De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden


Bewaartip voor de munt: wikkel de munt voorzichtig in een vochtig keukenpapiertje en doe hem in een plastic zakje of afsluitbare box. Bewaar in de koelkast.


Tip: de sticky ribs moeten 12 uur in de oven, Schuif deze in de ochtend of de avond ervoor in de oven


Dolmas met zoete aardappel en rauwkost


Niveau:

Aan de bak!



Bereidingstijd:

circa 45 minuten


Ingrediënten dolma's:

  • 400 gr dubbeldoel gehakt van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo

  • 20 stuks  druivenbladeren van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 2 teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 st  sjalot van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • een prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 st ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem


Ingrediënten zoete aardappel

  • 800 gr zoete aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 6 gr vadouvan Uit de keuken van Villa Ruimzicht

  • 2 st sinaasappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 2 bakjes rauwkost van groentekwekerij Smits uit de Heurne


Ingrediënten saus

  • 250 ml  hangop van boer Lubbers uit Sinderen (de resterende hangop gebruik je in de andere recepten)

  • 2 teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 8 takjes marokkaanse munt van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen




Uit de eigen keukenkast:

  • Peper

  • Zout

  • Scheutje neutrale olie om in te bakken

  • Olijfolie


Uit de eigen keukenlade:

  • een oven schaal 2 x

  • eventueel een knoflook pers

  • een snijplank

  • een keukenmes

  • mengkommen

  • een kookpan

  • een garde of spatel

  • een fijne rasp

  • aluminiumfolie


Bereidingswijze dolmas:

  • Breng een ruime pan met water  (ongeveer 4 tot 5 liter) aan de kook

  • Snijd de prei in fijne ringen en was hem in ruim water en laat deze uitlekken.

  • Schil de sjalotten en knoflook en hak deze fijn met de hand.

  • Meng de prei, knoflook, eieren en sjalotten met het gehakt en breng dit op smaak met peper en zout.

  • Kook het blad van de de druivenstruik ongeveer 1 minuut in het gezouten water en koel dit direct terug in koud water en dep de bladeren droog met wat keukenrol of een droge doek.

  • Rol het gehakt in de bladeren en vouw ze dicht zodat er gesloten pakketjes ontstaan.

  • Leg de pakketje in een ovenvaste schaal besprenkel de dolmas met wat olie en dek de schaal af met aluminiumfolie

  • Gaar de dolmas ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden waarvan de laatste 10 minuten zonder folie.


Bereidingswijze zoete aardappel

  • Was de zoete aardappel grondig en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 1x1 cm

  • Doe de zoete aardappel in een ovenvaste schaal en meng deze met een scheutje olie, de vadouvan, wat zout en peper

  • Gaar de zoete aardappels tegelijk met de dolmas in de oven.

  • Snijd de schil van de sinaasappel en snijd de partjes tussen het vlies uit. Snijd het vruchtvlees in stukjes van ongeveer een halve centimeter.

  • Wanneer de zoete aardappel uit de oven komt breng je de zoete aardappels op smaak met wat geraspte sinaasappelschil en het vruchtvlees van de sinaasappel.


Bereidingswijze saus

  • Pel de knoflook en hak deze fijn (eventueel met een knoflook pers)

  • Breng de hangop op smaak met de knoflook, peper, zout en eventueel een scheut olijfolie.

  • Pluk de munt van de steeltjes, hak de bladeren fijn en meng deze met de hangop.


Giet de yoghurt vlak voor het opdienen over de dolmas en serveer met de rauwkost salade




Eet smakelijk!

Mac and Cheese met bloemkool


Niveau:

Appeltje-eitje


Bereidingstijd:

25 minuten

Ingrediënten:

  • 150 gram pancetta van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten

  • 2 bloemkolen van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 300 g gedroogde macaroni van graanteler de Slaege uit Silvolde

  • 200 g belegen kaas geraspt van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren

  • 4 takjes verse rozemarijn van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 2 teentjes knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 200 ml hangop hangop van boer Lubbers uit Sinderen (de resterende hangop gebruik je in de andere recepten)

Uit de eigen keukenkastje:

  • 4 sneden brood (oud of geroosterd)

  • olijfolie

  • peper en zout


Uit de eigen keukenlade:

  • keukenmachine of hakmolentje

  • koksmes

  • snijplank

  • ovenschaal

  • knoflookpers of rasp

Bereidingswijze


  • Verhit de oven tot 220 °C

  • Breng een ruime pan water aan de kook en voeg zout toe.

  • Snij de pancetta in stukjes van 1x1 cm en leg deze in een ovenschaal (groot genoeg voor alle ingrediënten)

  • Zet de ovenschaal 8 minuten in de hete oven. 


  • Snijd de buitenste blaadjes en het onderste, stugge deel van de steel van de bloemkool af en snijd de bloemkool overdwars door en vervolgens in 8 parten.

  • Doe de macaroni in het kokend water en zet de pan op hoog vuur. Voeg na 4 minuten de bloemkool toe (zorg dat alles onder staat) en kook in nogmaals 3 minuten beetgaar. 


  • Haal ondertussen de pancetta uit de oven en hak die samen met het brood, de rozemarijnnaaldjes en een flinke scheut olijfolie tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Gebruik eventueel de hakmolen of keukenmachine voor een snel resultaat. 


  • Giet de macaroni en bloemkool af, maar bewaar 100 ml van het kookwater. 


  • Knijp of rasp er de teentjes knoflook door de hangop en voeg de geraspte kaas toe. Breng het mengsel met zout en peper op smaak. Doe er eventueel een scheutje van het kookwater bij om het een mooie, losse consistentie te geven. Meng het met de pasta/bloemkool mengsel en giet het in de ovenschaal. Strooi er het broodkruim overheen. Zet de braadslede ongeveer 8 minuten boven in de oven, of tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit.


  • Zet de bloemkool met macaroni op tafel als het korstje mooi goudbruin is en het gerecht pruttelt. Vergeet niet ovenhandschoenen te gebruiken ;-) 




Eet smakelijk!


Malse riblappen met geroosterde aardappelen en cavolo nero



Niveau:

Peulenschil


Bereidingstijd:

20 minuten


Oventijd:

12 uur


Bereidt in de ochtend of de avond ervoor de riblappen

Ingrediënten:

  • 1 stuk riblap van ijsboerderij de Steenoven uit Hummelo

  • 200 ml rib marinade uit de keuken van Hotel Villa Ruimzicht

  • 4 st grote aardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 2 tenen knoflook van groenteteler Smits uit de Heurne

  • 250 ml hangop van Boer Lubbers (de rest wordt gebruikt in het Mac ‘n Cheese recept) 

  • 400 gram cavolo nero van van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

Uit eigen keukenkastje:

  • peper en zout

  • zonnebloemolie

  • aluminium folie

  • olijfolie

  • klontje boter


Uit de eigen keukenlade:

  • oven

  • snijplank

  • (koks)mes

  • ovenvaste schaal

Voorbereiding in de ochtend of de avond ervoor de riblappen: Riblappen

  • Peper en zout het vlees en laat dit 20 minuten intrekken.

  • Leg het vlees in een vuurvaste schaal en zet deze onder met zonnebloemolie.

  • Verwijder het schil om de tenen knoflook, snijd de knoflook door de helft en voeg deze toe aan de olie.

  • Laat het vlees 12 uur garen in een oven van 80/85 graden (als je dit direct in de ochtend doet, is het vlees precies klaar voor het avondeten en kan je de warme olie ook gebruiken om je aardappels in te garen). Het vlees kan je warm houden door deze te bewaren in aluminiumfolie. 

  • Als je dit op een ander moment doet, bewaar dan de olie om op een later moment te gebruiken voor de aardappels


De avond zelf:


Cavolo nero (palmkool) 50 minuten oven

  • Verwarm de oven op 180 graden. 

  • Was de kool grondig en snijd het kontje er af. 

  • Smeer de bladeren in met boter, peper en zout en leg deze in een kleine vuurvaste schaal afgedekt met aluminiumfolie in de oven voor 40 minuten


Hasselback aardappels 45 minuten oven

  • Was de aardappel.

  • Maak zoveel mogelijk kleine inkepingen overdwars in de aardappel en maak de inkepingen tot de helft van de aardappel.

  • Leg de aardappels in de olie en gaar deze ongeveer 45 minuten in de oven.

  • Controleer de gaarheid van de aardappel door er met een vork in te prikken.


Bijna klaar:

  • Smeer de riblappen in met de marinade en laat deze ongeveer 10 minuten roosteren in de oven (ook bij 180 graden).

  • Eventueel kun je tussendoor de riblappen nog een een aantal keer met een dun laagje marinade insmeren.

  • Verwijder ondertussen de folie van de kool en laat deze samen met de aardappels nog ongeveer 10 minuten kleuren in de oven.


Aan tafel!

  • Serveer de hasselback met een schepje hangop. Plaats de kool en riblappen erbij. 

  • Eet smakelijk!


Als ingrediënten niet tegelijk gaar zijn, houd ze dan warm door ze in een aluminiumfolie te wikkelen.




Eet smakelijk!

35 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

Ontvang het laatste nieuws over de Naoberkrat via onze Naoberkrant

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel