Recepten week 39 - voor 2 personen
Bijgewerkt: 6 okt 2020
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
Tip: verwarm de oven vast voor op 200 graden!
Duitse biefstuk (tartaartjes) met tartaarsaus, met bloemkoolsteak, gebakken aardappelen en gebakken uien compote

Niveau:
appeltje-eitje
Bereidingstijd:
30 tot 45 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
1 bloemkool van groentekwekerij Smits uit de Heurne
800 gram krieltjes
2 Duitse Biefstukjes van de dubbeldoelkoeien van ijsboerderij de Steenoven uit Hummelo
1 ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
1 bosje bieslook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
500 gram gesneden uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen keukenkast:
peper
zout
1 el kerriepoeder
1 tl mosterd
6 el mayonaise
1 tl azijn
olie
Uit de eigen keukenlade:
oven
aluminiumfolie
kom
snijplank en koksmes
vuurvaste tang/spatel
vuurvaste ovenschaal (of aluminium bbq schaal)
Bereidingswijze:
Uien
Doe de uien in een klein pannetje met een kleine diameter bodem, zodat de uien er net in passen.
Voeg een eetlepel zonnebloem olie, een eetlepel water en een klein beetje zout toe en zet dit 3 minuten op hoog vuur afgedekt met een deksel.
Verwijder vervolgens de deksel, breng het vuur omlaag en laat langzaam gaar worden
Laat garen totdat er een bruine gekarameliseerde compote ontstaat en roer deze regelmatig om.
Aardappels
Halveer de krieltjes en bestrooi ze met peper, zout en olie;
doe de krieltjes in een vuurvaste ovenschaal en zet in de oven.
Rooster de krieltjes circa 30/45 minuten en roer ze af en toe om totdat deze gaar en gebruind zijn.
Bloemkool
Snijd aan beide kanten (linker en rechter kant) van de bloemkool de bolle zijde eraf en halveer de bloemkool zodat je twee gelijke en vlakke plakken (steaks) overhoudt
Leg de bloemkoolsteaks elk apart op aluminiumfolie en meng 1 halve theelepel zout en 1 eetlepel kerriepoeder met elkaar. Smeer de bloemkoolsteaks in met een klein beetje olie en breng de bloemkool op smaak aan beide kanten.
Leg de steaks in de oven en rooster het in circa 20 tot 25 minuten (10-12,5 min per kant) gaar en mooi gekleurd zijn.
Tip: wanneer je gemakkelijk met een vork in de steak kan prikken, is de steak gaar.
Duitse biefstuk en tartaarsaus
Kook een ei hard in circa 8 minuten en laat deze daarna in koud water schrikken (tip: door het schrikken met koud water is het ei makkelijker te pellen);
Strooi ondertussen wat peper en zout aan beide kanten van de biefstuk en bak deze in circa 3 minuten per kant medium gaar (of langer indien gewenst) in een pan op middelhoog vuur;
Doe de mayonaise, de mosterd, bieslook en azijn in een kom en meng het met elkaar en breng het op smaak met wat peper en zout;
Pel het ei en snijd deze in stukjes en voeg het aan de saus toe en zet de saus in de koelkast totdat je het eten kan serveren.
Eet smakelijk!
Gierst met geroosterde venkel, sate van Sanders Hof en sinaasappel-honing dressing

Niveau:
De oven doet het werk!
Bereidingstijd:
60 minuten
Ingrediënten:
120 gr gierst uit de keuken van Villa Ruimzicht
1 venkel (bewaar het loof en de stengels voor een van de andere gerechten) van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1 sinaasappel van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 komkommer van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 stuks saté
1 st bosui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 potje honing van Tomesen
koriander (dit kan je ook prima weglaten mocht je niet gek van koriander zijn) van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen keukenkastje:
ketjap
tomatenketchup
zonnebloem olie
peper en zout
olijfolie
azijn
Uit de eigen keukenlade:
vuurvaste schaal
keukenmes
snijplank
mengkom
kookpan
aluminium folie
Bereidingswijze
De venkel
verwarm de oven op 180 graden
snijd het loof van de venkel en bewaar deze voor een ander recept.
snijd de venkel in 4 parten van stengel naar kont en laat het kontje eraan zitten. Was de venkel
Leg de venkel in een ovenschaal en giet hier 1 dl water bij. Breng de venkel op smaak met peper en zout en besprenkel hem licht met wat olie.
Dek vervolgens de schaal af en laat dit ongeveer 45 minuten in de oven afgedekt aluminiumfolie garen.
De gierst
Was de gierst onder koud stromend water in een zeefje.
Doe de gierst in een pan met 200 ml water, een gepeld teentje knoflook en een snuf zout.
Laat dit 20 minuten afgedekt met een deksel rustig koken. Mocht het nodig zijn, voeg dan tussendoor een scheutje water toe.
Wanneer de gierst gaar is breng hem over in een mengkom en voeg een flinke scheut olijfolie toe.
Snijd de komkommer in hele kleine blokjes en meng deze door de gierst samen met 2 theelepels azijn.
Snijd het groene loof van de bosui en snijd het groene loof in fijne ringen. Zet apart.
Snijd het witte gedeelte in fijne ringen. Meng dit door de gierst en breng het geheel verder op smaak met wat peper en zout.
De saté
Wanneer de venkel ongeveer 30 minuten afgedekt heeft gegaard, verwijder je de folie van de venkel en leg je de sate bij de venkel in de schaal en laat deze ongeveer 10 minuten mee roosteren (zonder opnieuw af te dekken)
De dressing
Snijd de schil van de sinaasappel en snij het vruchtvlees in kleine partjes van ongeveer 1 cm.
Knijp het resterende sap uit de schillen uit in een kom en voeg ook het lekvocht van het snijden van de partjes toe
Voeg de honing toe aan de samen met een eetlepel ketchup en een eetlepel ketjap en 1 dl zonnebloemolie. Voeg het bosui loof en de sinaasappelpartjes toe aan de dressing.
Smeer na 10 minuten de sateh in met de vloeibare bestanddelen van de dressing en laat dit nog om de nabij 8 minuten verder roosteren in de oven *(naar wens kan je het vlees vaker insmeren dan 1 keer, maar zorg dat je nog voldoende dressing bewaard.
Afwerking
Leg de gierst op een bord of schaal en leg hier de parten geroosterde venkel bovenop samen met de sateh, verdeel de dressing met het garnituur over het gerecht.
Pluk de blaadjes van de koriander en hak de koriander grof en strooi dit naar smaak over het gerecht.
Eet smakelijk!
Stamppot van venkelloof en komijn met rookworst van uitgelegde hennen van Tomesen.
Niveau:
Peulenschil
Bereidingstijd:
30 minuten
Ingrediënten:
800 gram aardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
1 stuk kiprookworst van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
Venkelloof + stengels (de venkel gebruik je in het gierst recept) van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1 theelepel komijn Uit de keuken van Villa Ruimzicht
1 steranijs Uit de keuken van Villa Ruimzicht
Uit eigen keukenkastje:
zout
scheut melk
eventueel een klont boter
Uit de eigen keukenlade:
kookpan
stamper
keukenmes
snijplank
Ingrediënten:
Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en was ze grondig.
Zet de aardappels net onder met koud water met een snuf zout en breng dit samen met de steranijs met de deksel op de pan op hoog vuur aan de kook.
Draai het vuur laag en laat zacht gaar koken.
Leg na ongeveer 15 minuten koken de rookworst zonder verpakking in de pan om deze te verwarmen.
Was en droog ondertussen het venkelloof en venkelstengels en snijd deze in rag fijne stukjes.
Giet de aardappels af, verwijder de steranijs en stamp de aardappels samen met een scheut melk, een klont boter, de venkelloof en -stengels en de komijn tot een smeuïge stamppot.