Recepten week 40 - voor 2 personen

Bijgewerkt: okt 6



De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden




Auberginerolletjes met spinazie, verse chorizo worstjes en kaas van Weenink met krieltjes met citroen en dragon



Niveau:

Goed te doen


Bereidingstijd:

45 minuten bereidingstijd


Ingrediënten:

  • 1 stuks aubergine van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 stuks courgette van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 stuks chorizo van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten

  • 50 gram spinazie van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 75 gram kaas van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde

  • 600 gram krieltjes van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 1 st citroen van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 bosje dragon van groentekwekerij Smits uit de Heurne


Uit de eigen keukenkast:

  • peper zout

  • olie (olijf)

  • prikkers



Uit de eigen keukenlade:

  • ovenschaal

  • kookpan

  • keukenmes

  • eventueel een mandoline

  • een rasp

  • snijplank

  • heteluchtoven

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden

  • Was en droog de spinazie

  • Was de courgette en aubergine en ontdoe deze van het kopje en kontje. Snijd de aubergine en courgette in de lengte in 6 plakken van ongeveer een halve centimeter dik en bestrooi deze met peper, zout en een scheut olie (tip: door het zout worden ze iets zachter en soepeler en zijn ze makkelijker te rollen) 

  • Snijd de worst in 3 gelijke stukken

  • Pluk de dragon van de houtige stengel en snijd de bladeren in dunne reepjes.


Bereiding:

  • Leg een plak aubergine op de werkbank en bedek deze met een laagje spinazie, leg hier iets verspringend ( ongeveer 1 cm) naar beneden een plak courgette op en bedek de courgette met de kaas.

  • Leg hier het worstje in en rol de groenten met de worst erin op en prik de rol vast met een prikker.

  • Herhaal dit met alle stukken worst en courgette, zet de rolletjes strak tegen elkaar aan in de ovenschaal en bak deze in ongeveer 30/35 minuten gaar en goudbruin.

  • Was ondertussen krieltjes en snijd ze door de helft en zet zo op in koud water met zout en kook ze beetgaar in ongeveer 8-10 minuten. 

  • Giet de krieltjes af wanneer ze beetgaar zijn en doe ze terug in de pan, giet er een mooie scheut olie bij en bestrooi de aardappels met wat peper, de dragon en rasp de schil van de citroen over de aardappel

  • Als je het lekker vind, voeg dan de sap van ongeveer een kwart van de citroen toe


Eet smakelijk!

Maaltijd Soep van gepofte aardappel met zure room en gedroogde runderworst, geroosterde amandelen en waterkers



Niveau:

aardappeltje-eitje


Bereidingstijd:

40 minuten

Ingrediënten:

  • 600 gram aardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 1 bol knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 takken tijm van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 2 uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 50 ml hangop van boer Lubbers uit Sinderen

  • 1 gedroogde runderworst van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo

  • 30 gram gerookte amandelen uit de keuken van Villa Ruimzicht

  • Waterkers, persoonlijk “wild” geplukt door Bjorn Massop

Uit de eigen keukenkastje:

  • olie

  • peper en zout

  • water of bouillon

  • eventueel een klont boter



Uit de eigen keukenlade:

  • oven schaal

  • blender

  • keukenmes

  • snijplank

  • hapjes pan of kookpan

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden

  • Schil de aardappels en was ze niet (door het niet wassen kleuren de aardappels sneller en mooier door de zetmelen waardoor de smaak van de soep voller wordt).

  • Schil de ui en snijd de ui in 4 parten. Snijd de knoflook overdwars doormidden

  • Meng de aardappel en ui met een scheut olie, peper en zout en rooster deze in de oven tot de aardappel goudbruin gekleurd is, in ongeveer 5 tot 10 minuten.  

  • Snijd de worst in flinterdunne plakjes

  • Was en droog de waterkers en ontdoe deze van eventueel houten stelen.


Bereidingstijd:

  • Verwarm een scheut olie in de pan en leg hier de tijm en de knoflook met de opengesneden kant in de olie en laat dit donker bruin bakken op matig vuur.

  • Verwijder de geroosterde knoflook en tijm uit de pan en leg de knoflook in de oven om verder te poffen totdat de knoflook helemaal zacht is (De tijm heeft zijn werk gedaan)

  • Doe de helft van de worst in de pan van de knoflook en laat deze kort bakken, voeg de uien en aardappel toe en zet het geheel net onder met water of bouillon. 

  • Breng dit snel aan de kook en laat dit vervolgens op laag vuur ongeveer 15 minuten trekken zonder dat het kookt.

  • Knijp de zachte knoflook boven de bouillon uit. 

  • Giet het geheel in de blender of pureer de soep met een staafmixer eventueel met een klont extra boter. (het kan zijn dat de worst stevig blijft. Mocht dit onaangenaam in de soep blijven zitten zeef de soep dan door een zeef).

  • Giet de soep uit in een kom of bord met de resterende worst en de amandel als garnituur

  • Maak het af met een lepel frisse hangop en de waterkers bovenop de soep.


Eet smakelijk!


Aardappel net even Anders: Gratin van aardappel, shiitake en spekjes



Niveau:

Peulenschil


Bereidingstijd:

20 minuten voorbereiden

45 minuten oventijd 

Ingrediënten:

  • 800 gram aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 2 stuks speklapjes van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten

  • 40 gram shiitake uit de keuken van Villa Ruimzicht

  • 200 ml hangop van boer Lubbers uit Sinderen

  • 1 teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 stuks uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 75 gram kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren

  • 2 stuks ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem

Uit eigen keukenkastje:

  • 2 eetlepels mosterd (bij voorkeur grof)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 eetlepel sojasaus

  • peper en zout


Uit de eigen keukenlade:

  • vergiet

  • bakpan of hapjespan

  • mengkom

  • keukenmes

  • snijplank

  • ovenschaal

  • heteluchtoven

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

  • Snijd de prei in ringen, was en droog deze grondig.

  • Schil de knoflook en de ui en hak deze grof door elkaar

  • Was en boen de aardappels grondig af en snijd ze in blokken van 1x1 cm

  • Snijd de speklapjes in stukjes, van 1 cm

  • Snijd het onderkantje van de steel van de shiitake en snijd de shiitake in 6 parten


Bereiding:

  • Verwarm de hapjespan of koekenpan op matig vuur en laat het spek hierin “smelten” op laag vuur.

  • Voeg de knoflook en ui toe en laat deze op laag vuur mee fruiten, mocht er niet voldoende vet uit de spekjes zijn gekomen, dan kan je een drupje olie toevoegen.

  • Voeg vervolgens de shiitake en de prei toe en fruit dit mee met het geheel.

  • Verwijder de pan van het vuur, en blus dit af met de sojasaus en voeg de mosterd toe en meng dit goed door.

  • Meng het geheel met de hangop en meng hier de eieren doorheen en breng dit goed op smaak met peper en zout en een scheut olijfolie.

  • Meng de aardappels door het geheel heen en giet alles in de ovenschaal en laat dit ongeveer 40 minuten garen in de oven.

  • Beleg de ovenschaal met de kaas en laat het geheel 5 minuten meesmelten.




Eet smakelijk!

212 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

Ontvang het laatste nieuws over de Naoberkrat via onze Naoberkrant

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel