Recepten week 40 - voor 2 personen
Bijgewerkt: 6 okt 2020
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
Auberginerolletjes met spinazie, verse chorizo worstjes en kaas van Weenink met krieltjes met citroen en dragon
Niveau:
Goed te doen
Bereidingstijd:
45 minuten bereidingstijd
Ingrediënten:
1 stuks aubergine van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 stuks courgette van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 stuks chorizo van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten
50 gram spinazie van groentekwekerij Smits uit de Heurne
75 gram kaas van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
600 gram krieltjes van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
1 st citroen van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 bosje dragon van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen keukenkast:
peper zout
olie (olijf)
prikkers
Uit de eigen keukenlade:
ovenschaal
kookpan
keukenmes
eventueel een mandoline
een rasp
snijplank
heteluchtoven
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Was en droog de spinazie
Was de courgette en aubergine en ontdoe deze van het kopje en kontje. Snijd de aubergine en courgette in de lengte in 6 plakken van ongeveer een halve centimeter dik en bestrooi deze met peper, zout en een scheut olie (tip: door het zout worden ze iets zachter en soepeler en zijn ze makkelijker te rollen)
Snijd de worst in 3 gelijke stukken
Pluk de dragon van de houtige stengel en snijd de bladeren in dunne reepjes.
Bereiding:
Leg een plak aubergine op de werkbank en bedek deze met een laagje spinazie, leg hier iets verspringend ( ongeveer 1 cm) naar beneden een plak courgette op en bedek de courgette met de kaas.
Leg hier het worstje in en rol de groenten met de worst erin op en prik de rol vast met een prikker.
Herhaal dit met alle stukken worst en courgette, zet de rolletjes strak tegen elkaar aan in de ovenschaal en bak deze in ongeveer 30/35 minuten gaar en goudbruin.
Was ondertussen krieltjes en snijd ze door de helft en zet zo op in koud water met zout en kook ze beetgaar in ongeveer 8-10 minuten.
Giet de krieltjes af wanneer ze beetgaar zijn en doe ze terug in de pan, giet er een mooie scheut olie bij en bestrooi de aardappels met wat peper, de dragon en rasp de schil van de citroen over de aardappel
Als je het lekker vind, voeg dan de sap van ongeveer een kwart van de citroen toe
Eet smakelijk!
Maaltijd Soep van gepofte aardappel met zure room en gedroogde runderworst, geroosterde amandelen en waterkers

Niveau:
aardappeltje-eitje
Bereidingstijd:
40 minuten
Ingrediënten:
600 gram aardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
1 bol knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 takken tijm van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne
50 ml hangop van boer Lubbers uit Sinderen
1 gedroogde runderworst van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
30 gram gerookte amandelen uit de keuken van Villa Ruimzicht
Waterkers, persoonlijk “wild” geplukt door Bjorn Massop
Uit de eigen keukenkastje:
olie
peper en zout
water of bouillon
eventueel een klont boter
Uit de eigen keukenlade:
oven schaal
blender
keukenmes
snijplank
hapjes pan of kookpan
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden
Schil de aardappels en was ze niet (door het niet wassen kleuren de aardappels sneller en mooier door de zetmelen waardoor de smaak van de soep voller wordt).
Schil de ui en snijd de ui in 4 parten. Snijd de knoflook overdwars doormidden
Meng de aardappel en ui met een scheut olie, peper en zout en rooster deze in de oven tot de aardappel goudbruin gekleurd is, in ongeveer 5 tot 10 minuten.
Snijd de worst in flinterdunne plakjes
Was en droog de waterkers en ontdoe deze van eventueel houten stelen.
Bereidingstijd:
Verwarm een scheut olie in de pan en leg hier de tijm en de knoflook met de opengesneden kant in de olie en laat dit donker bruin bakken op matig vuur.
Verwijder de geroosterde knoflook en tijm uit de pan en leg de knoflook in de oven om verder te poffen totdat de knoflook helemaal zacht is (De tijm heeft zijn werk gedaan)
Doe de helft van de worst in de pan van de knoflook en laat deze kort bakken, voeg de uien en aardappel toe en zet het geheel net onder met water of bouillon.
Breng dit snel aan de kook en laat dit vervolgens op laag vuur ongeveer 15 minuten trekken zonder dat het kookt.
Knijp de zachte knoflook boven de bouillon uit.
Giet het geheel in de blender of pureer de soep met een staafmixer eventueel met een klont extra boter. (het kan zijn dat de worst stevig blijft. Mocht dit onaangenaam in de soep blijven zitten zeef de soep dan door een zeef).
Giet de soep uit in een kom of bord met de resterende worst en de amandel als garnituur
Maak het af met een lepel frisse hangop en de waterkers bovenop de soep.
Eet smakelijk!
Aardappel net even Anders: Gratin van aardappel, shiitake en spekjes

Niveau:
Peulenschil
Bereidingstijd:
20 minuten voorbereiden
45 minuten oventijd
Ingrediënten:
800 gram aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
2 stuks speklapjes van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten
40 gram shiitake uit de keuken van Villa Ruimzicht
200 ml hangop van boer Lubbers uit Sinderen
1 teentje knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 stuks uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne
75 gram kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
2 stuks ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
Uit eigen keukenkastje:
2 eetlepels mosterd (bij voorkeur grof)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sojasaus
peper en zout
Uit de eigen keukenlade:
vergiet
bakpan of hapjespan
mengkom
keukenmes
snijplank
ovenschaal
heteluchtoven
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de prei in ringen, was en droog deze grondig.
Schil de knoflook en de ui en hak deze grof door elkaar
Was en boen de aardappels grondig af en snijd ze in blokken van 1x1 cm
Snijd de speklapjes in stukjes, van 1 cm
Snijd het onderkantje van de steel van de shiitake en snijd de shiitake in 6 parten
Bereiding:
Verwarm de hapjespan of koekenpan op matig vuur en laat het spek hierin “smelten” op laag vuur.
Voeg de knoflook en ui toe en laat deze op laag vuur mee fruiten, mocht er niet voldoende vet uit de spekjes zijn gekomen, dan kan je een drupje olie toevoegen.
Voeg vervolgens de shiitake en de prei toe en fruit dit mee met het geheel.
Verwijder de pan van het vuur, en blus dit af met de sojasaus en voeg de mosterd toe en meng dit goed door.
Meng het geheel met de hangop en meng hier de eieren doorheen en breng dit goed op smaak met peper en zout en een scheut olijfolie.
Meng de aardappels door het geheel heen en giet alles in de ovenschaal en laat dit ongeveer 40 minuten garen in de oven.
Beleg de ovenschaal met de kaas en laat het geheel 5 minuten meesmelten.