Recepten week 41 - voor 4 personen
Bijgewerkt: 7 okt 2020
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
De Mac Roy: Kipburger op hamburgerbroodje met gebakken krieltjes en groene sla
Niveau:
Eitje
Bereidingstijd:
20 minuten bereidingstijd
40 minuten oventijd
Ingrediënten:
1 krop sla van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
4 burger bollen van Bakkerij Ten Have uit Vorden
4 stuks kippenburgers van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
4 stuks ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
1 potje honing van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
4 takken tijm kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
800 gram krieltjes van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen keukenkast:
peper en zout
1 eetlepel mosterd
olie om in te bakken
Uit de eigen keukenlade:
mengkom
keukenmes
twee bakpannen
garde
snijplank
aluminiumfolie
schone theedoek
Voorbereiding:
Was de krieltjes grondig
Kook de krieltjes 5 minuten in gezouten water. Giet af en laat uitdampen op een schone theedoek
Pluk de blaadjes van de tijm en hak deze fijn
Doe de honing in de mengkom en voeg de fijngehakt tijm toe met een klein scheutje warm water, wat gemalen peper en een eetlepel mosterd. Meng het geheel door elkaar
Was en droog de sla
Verwarm 2 koekenpannen op matig vuur, snijd de burger bol door de helft en schroei de binnenkant van de bollen even kort dicht in de koekenpan.
Giet een scheutje neutrale in de ene bakpan en bak de hamburgers om en om in de koekenpan goudbruin.
Giet een scheut neutrale olie in de andere bakpan en bak hierin de aardappeltjes goudbruin.
Haal de burgers uit de pan en bak de eitjes in de koekenpan.
Besmeer de burgers met het honingmengsel en bouw je burger op naar wens, je kan de resterende honing mengsel nog op je bun smeren.
Eet smakelijk!
Hachee met pompoen, zoete aardappel stamppot en Achterhoekse pompoenpitten
Niveau:
even doorstampen
Bereidingstijd:
30 minuten koken
3 uurtjes laten garen
Ingrediënten:
500 gram poulet van dubbeldoelkoeien van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
2 blaadjes laurier van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
4 kruidnagels uit de keuken van Villa Ruimzicht
1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
4 stuks uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 potje runderfond van eetwinkel Van Mien
2 Hokkaido pompoenen van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
200 gr pompoenpitten van groentekwekerij Smits uit de Heurne
600 gram zoete aardappel van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen keukenkastje:
1 glas rode wijn
peper en zout
Uit de eigen keukenlade:
oven schaal
keukenmes
snijplank
hapjes pan of braadpan met deksel
Voorbereiding:
Verwarm de hete lucht oven voor op 250 graden
Rooster de pompoen 8/12 minuten in de oven om de schil los te maken, haal de pompoen uit de oven en laat hem licht afkoelen om vervolgens met een keukenmes het schil eraf te schrapen.
Breng de oventemperatuur terug naar 100/120 graden
Snijd de pompoen door de helft, verwijder de zaadlijsten en snijd de pompoen in blokjes van 2x2 cm
Ontdoe de ui en knoflook van hun schil en snijd deze in kleine stukjes.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in gelijke stukken.
De Hachee:
Verwarm een hapjes of een braadpan op hoog vuur, Breng de poulet ruim op smaak met peper en zout en braad de met een scheut neutrale olie goudbruin in pan. (Tip van Mien: Wanneer je het vlees goed kleurt zal je stoofpot veel rijker en voller van smaak worden).
Voeg de ui en knoflook toe en laat deze meegaren totdat ze zacht en glazig zijn.
Blus het geheel af met rode wijn en laat de rode wijn vrijwel geheel verdampen.
Voeg de fond, de pompoen, de laurier en de kruidnagel toe en breng het geheel tegen het kookpunt aan.
Leg de deksel op de pan, zet de braadpan in de voorverwarmde over en laat dit tenminste 3 uur garen in de voorverwarmde oven van 120 graden.
De zoete aardappel puree:
Meng de zoete aardappel met een snuf zout, de pompoenpitten, een scheutje zonnebloemolie en wat peper.
Leg de zoete aardappel in een vuurvaste ovenschaal en giet hier 1 dl water bij, dek dit goed af met aluminiumfolie en zet dit, na 1,5 uur garen van het vlees, erbij in de oven.
Wanneer alles voldoende is gegaard is stamp je met een pureestamper mooi grove stamppot van de zoete aardappel.
Plaats de stamppot op een bord of schaal en besprenkel dit met een scheut olijfolie, serveer hier de hachee overheen.
Eet smakelijk, maar pas op voor de kruidnageltjes!!!
Risotto van parelgort met champignons, gedroogde pruim, gerookte amandelen en belegen kaas.
Niveau:
Goed te pruimen
Bereidingstijd:
20 minuten voorbereiden
20/30 minuten oventijd
Ingrediënten:
400 gram parelgort (tip van Mien: laat een nachtje laten weken voor gebruik)
2 uien van groentekwekerij Smits uit de Heurne
4 tenen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
100 gram belegen kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
8 stuks gedroogde pruimen uit de keuken van Mien
60 gram gerookte amandelen uit de keuken van Mien
250 gram champignons van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit eigen keukenkastje:
1 glas witte wijn
Zonnebloemolie
2 sneetjes oud brood
Zout
water of (kippen)bouillon
Uit de eigen keukenlade:
braadpan (met deksel en ovenbestendig)
koksmes
snijplank
fijne zeef
heteluchtoven
ovenschaal
Voorbereiding:
Laat eventueel de gort een nacht van tevoren wellen in de koelkast (dit is niet noodzakelijk maar zorgt voor een mooiere textuur).
Spoel de gort goed onder stromend water, totdat het water helder is. Gebruik hiervoor een fijne zeef.
Snijd 2 tenen knoflook door de helft en doe deze samen met 2 dl zonnebloemolie 60 tot 90 seconden in de magnetron op hoge stand om knoflookolie te maken. Bewaar de knoflookolie voor het brood.
Snijd de uien en de tweede knoflook fijn.
Snijd de pruimen in dunne reepjes
Snijd de champignons in 6 parten
Hak de amandel in grove stukken
De risotto:
Verwarm de hete lucht oven voor op 180 graden
Doe wat olie of boter in de pan
Fruit de ui en knoflook in de pan op lage temperatuur glazig, voeg de champignons toe en laat deze kort mee fruiten.
Voeg de gort toe en fruit deze even mee.
Blus af met een glas witte wijn.
Laat de witte wijn inkoken totdat het bijna verdampt is. (Let op: wanneer er (veel) wijn achterblijft in de pan kan dit een zurige smaak aan het gerecht geven)
Voeg de gesneden pruimen toe.
Voeg water en naar smaak zout toe aan de gort (tip: i.p.v. water kan je ook kippenbouillon gebruiken)
Zorg dat de gort ongeveer 2 vingers dik (ongeveer 2-3 cm) onder staat met water of bouillon. (tip: je kan eventueel extra water toevoegen om aan te vullen, ook tijdens de bereiding kan je dit nog doen mocht dit nodig zijn)
Breng aan de kook en giet het geheel over in een ovenschaal en zet het in de voorverwarmde oven van 180 graden en gaar dit 20/30 minuten.
Pluk 2 sneetjes oud brood en besprenkel dit met de knoflook olie.
Wanneer de gort bijna gaar is haal je de schaal uit de oven en roer je de kaas door de gort.
Bestrooi het geheel met de amandel en de brood pluksels en laat dit in de oven mee kleuren totdat de brood pluksel mooi goudbruin zijn.