Recepten week 44 - voor 4 personen
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
Carbonara met pasta van De Slaege

Niveau:
Eitje
Let op! Week de Slaege bonen een dagje van te voren in koud water
Bereidingstijd:
20 minuten
Ingrediënten:
300 gram pasta van de Slaege uit Silvolde
150 gram pancetta van Sandershof uit Etten
2 teentjes knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 sjalotten van groentekwekerij Smits uit de Heurne
200 gram slaege bonen van de Slaege uit Silvolde
2 eitjes van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
200 gram geraspte kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
40 gr roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
100 gram rucola van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen keukenkast:
peper en zout
witte wijn
Uit de eigen keukenlade:
een pan ruim genoeg om de pasta in te koken
een kleine pan
een houten lepel
een koekenpan of hapjespan
een keukenmes
een snijplank
Bereiding:
Breng een pan met water met een snufje zout aan de kook om de pasta in te koken.
Snij de pancetta in kleine stukjes.
Kook de gewelde bonen 6 a 10 minuten in een pannetje water met zout.
Verwarm de hapjes pan op halfhoog vuur, verwarm hier een klontje boter in en fruit de pancetta op een halfhoog vuur.
Maak ondertussen de sjalotjes schoon en snijd deze in halve ringen. Schoon de knoflook en snijd deze door de helft. Voeg de ui en knoflook bij de pancetta en laat dit rustig fruiten en verwijder vervolgens de knoflook. (Tip: wanneer je een olie smaakt wil geven met bijvoorbeeld knoflook, tijm of rozemarijn, snijd de ingrediënten dan niet fijn zodat je deze makkelijk weer kan verwijderen).
Blus dit met een glas witte wijn en breng dit aan de kook. Laat dit ongeveer een minuutje doorkoken en voeg vervolgens de bonen toe.
Kook de pasta 2 minuten in het water met zout en voeg de pasta toe aan de rest van de ingrediënten (met wat zout) en laat dit rustig meegaren in de saus, (Tip: de pasta zal de saus dikker maken en bovendien trekt de smaak van je saus in de pasta in plaats van alleen om je pasta heen).
Gebruik om de pasta te roeren een houten lepel om te voorkomen dat je de pasta kapot roert. Omschudden is nog beter. (Mocht de pasta te dik worden voeg dan wat kookvocht van de pasta toe).
Wanneer de pasta ‘’al dente’’ is verwijder je de pasta van het vuur en voeg je per 2 personen 1 eitje toe. Meng deze door het geheel om de saus verder af te binden.
Doe de pasta in een diep bord, doe de kaas eroverheen en verdeel de rucola over de pasta.
Eet smakelijk!
Aardpeersoep met Achterhoeks pompoenbroodje

Niveau:
Peulenschil
Bereidingstijd:
30 minuten
Ingrediënten:
800 gr aardperen van boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
2 aardappelen van boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
2 uien van boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
40 gr boter van kaasboerderij Weenink uit Lievelde
4 Achterhoekse pompoenbroodjes van bakkerij Ten Have uit Silvolde
Uit de eigen keukenkastje:
eventueel een scheut room
eventueel groente of kippenbouillon
peper en zout
Uit de eigen keukenlade:
kookpan of soeppan
garde
staafmixer of blender
keukenmes
snijplank
maatbeker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden voor het brood
Schil de aardperen en snijd ze in gelijke stukken van 1x1 cm.
Maak de ui schoon, schil de aardappel en snijd beide in stukjes van 1x1 cm.
Laat de boter in een kook- of soeppan warm worden.
Stoof er de aardperen, ui en aardappel kort in. Voeg water of bouillon toe tot de groenten onder staan en laat ongeveer 30 a 40 minuten rustig gaar koken.
Haal van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Voeg eventueel een scheut room toe om de soep zachter van smaak te maken.
Maak de soep verder op smaak met peper en zout.
Bak de broodjes 6 minuten op 180 graden af terwijl de soep zachtjes pruttelt.
Eet smakelijk!
Wildstoof met rode kool, appel en aardappelpuree
Niveau:
Langzaamaan
Bereidingstijd:
35 minuten bereiden
120 minuten in de oven en 120 minuten sudderen
Ingrediënten voor de stoof:
700 gr wildpoulet van wildpoelier Wolters uit Harreveld
150 gr boter van kaasboerderij Weenink uit Lievelde
4 uien van boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
2 teentjes knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 pot fond uit de keuken van Van Mien
2 potjes wildstoof kruiden met tijm en kruidnagel (het grote potje) uit de keuken van Van Mien
2 laurierbladen van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
Ingrediënten voor de rode kool:
2 st rode kool van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 goudrenetten van boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
1 Rode kool kruidenmengsel met kaneel, kruidnagel en laurier (het kleine potje) uit de keuken van Van Mien
2 kilo kruimige aardappels van boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
Uit eigen keukenkastje:
zout en peper
4 deciliter melk
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels bloem
1 glas rode wijn
bruine basterdsuiker
Uit de eigen keukenlade:
spatel om mee te roeren
een hapjes pan of een gietijzeren pan met deksel
ovenvaste pan
keukenmes
snijplank
dunschiller
grote mengkom
pureestamper
Bereiding van de wildstoof:
Tip: maak de wildstoof een dag van te voren zodat je hem alleen even hoeft te verwarmen.
Verwarm de oven voor op 120 graden.
Dep het vlees droog en breng op smaak met zout en peper.
Verhit een ruime ovenvaste pan en laat hierin de boter en olie heet worden, wacht tot het schuim van de boter grotendeels is weggetrokken. Bak het vlees 3 minuten onder regelmatig omscheppen.
Voeg de uienringen en gehakte knoflook toe. Bak dit nogmaals 3 minuten onder regelmatig omscheppen, schep de bloem door het vlees en meng dit goed.
Voeg de bouillon en de rode wijn toe en breng het geheel aan de kook.
Voeg de wildstoof kruiden toe.
Zet het vuur laag en dek de pan af met een deksel. Zet de pan in de oven en laat het geheel in ongeveer 120 minuten gaar stoven in de oven.
Proef de saus en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Bereiding van de rode kool:
Snijd de rode kool door de helft en snijd of rasp de rode kool in dunne ringen.
Doe de geraspte rode kool in een mengkom en voeg het zout, de rode kool kruiden en de suiker toe en knijp dit goed door de rode kool heen. (Tip: het kneden zorgt voor een mooie kleur en een perfecte garing)
Doe de rode kool samen met een scheut rode wijn en 2 dl water in een pan en verwarm dit op laag vuur.
Schil de appels verwijder de klokhuizen, snijd deze in partjes en voeg deze toe aan de rode kool samen met de laurier.
Laat 2 uur rustig garen op laag vuur of samen met de stoof afgedekt in de oven.
Bereiding van de puree:
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken, was de aardappels en zet ze op in koud water met een snuf zout.
Giet de aardappels af wanneer ze gaar zijn en doe ze terug in de pan.
Voeg de boter en eens scheut melk toe voor een smeuïge puree en stamp dit fijn met een pureestamper.