Recepten week 45 - voor 2 personen
Bijgewerkt: 4 nov 2020
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
Winterse salade van paarse spitskool met dubbeldoel runderworst, mandarijn, Achterhoekse hazelnoot en geitenkaas
Niveau:
peulenschil
Bereidingstijd:
25 minuten
Ingrediënten:
1 paarse spitskool van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 mandarijnen van groentekwekerij Smits uit de Heurne
50 gr verse geitenkaas van geitenboerderij de Brömmels uit ’t Woold
50 gr Achterhoekse pompoenpitten van groentekwekerij Smits uit de Heurne
35 ml volle yoghurt van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
10 ml brassica koolzaadolie uit de keuken van Van Mien
90 gr droge runderworst van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
Uit de eigen keukenkast:
peper
zout
zonnebloemolie
Uit de eigen keukenlade:
snijplank
mes
ruime mengkom
bakpan
Bereiding:
Snijd de spitskool over de lengte doormidden
Leg een halve spitskool met de platte kant op de snijplank en snij vanaf de puntige kant zo dun mogelijke reepjes, herhaal met de tweede helft.
Was en droog de gesneden spitskool
Rooster de pompoenpitten in een pan met een druppel zonnebloemolie en een snufje zout tot ze mooi goudbruin zijn
Pel de mandarijnen en breek deze in partjes
Verwijder het vel van de worst en snijd de worst in blokjes
Meng de yoghurt en koolzaadolie en breng dit op smaak met een beetje peper en zout
Meng de spitskool, mandarijnpartjes, worst en pompoenpitten samen en breng op smaak met de yoghurt-koolzaad dressing
Brokkel de geitenkaas over de salade
Eet smakelijk!
Geroosterde bloemkool met puree van aardappel en hazelnoot en een beurre noisette (gebruinde boter)

Niveau:
goed te doen
Bereidingstijd:
45 minuten
Ingrediënten:
1 stuk bloemkool van groentekwekerij Smits uit de Heurne
100 gram roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
20 gr bruine hazelnoten uit de keuken van Van Mien
600 gr aardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
50 gram roomboter an Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
1 stuk bosui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen keukenkastje:
scheutje melk
peper en zout
Uit de eigen keukenlade:
snijplank
keukenmes
dunschiller
kookpan
ovenschaaltje
steelpannetje
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Peper en zout de bloemkool en zet de bloemkool in een ovenschaaltje en laat deze ongeveer 45 minuten in de oven garen. Na ongeveer 30 minuten smeer je de bloemkool een aantal keer in met de notenboter.
Doe de hazelnoten in een ovenschaaltje en rooster deze ongeveer 10 minuten goudbruin in de oven.
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken, was de aardappels grondig en zet ze op met koud water en een snuf zout. Kook de aardappels gaar.
Verwarm de roomboter in een steelpannetje op laag vuur en roer deze regelmatig om, verwarm de boter totdat hij goudbruin is en giet hem vervolgens in een hittebestendige kom.
Plet de hazelnoten met de onderkant van een pannetje tot een grove crunch en voeg deze bij de gebruinde boter.
Vergeet ondertussen niet de bloemkool in te smeren met de gebruinde boter!
Giet de aardappels af wanneer ze voldoende zijn gegaard, doe ze terug in de pan en laat ze droogstomen.
Verwarm een scheut melk met een dikke klont roomboter en stamp deze met behulp van een pureestamper door de aardappels.
Snijd de bosui in fijne ringen en stamp ⅓ deel door de aardappels en meng de rest door de notenboter.
Wanneer de bloemkool voldoende is gegaard, snijd je deze in plakken en serveer deze bovenop de puree, giet daaroverheen (naar smaak) de notenboter.
Eet smakelijk!
Maaltijdsoep van boerenkool, aardappel en spekjes

Niveau:
Langzaamaan
Bereidingstijd:
45 minuten bereiden
Ingrediënten:
250 gr aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
350 gr gesneden boerenkool van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 st ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
150 gr spekjes van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten
Uit eigen keukenkastje:
1 liter water
1 eetl zout
4 eetl olijfolie
versgemalen peper
Uit de eigen keukenlade:
ruime kookpan
bakpan
staafmixer
pureestamper
Bereiding:
Schil de aardappel en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 2x2 cm.
Schil de ui en snijd deze in kleine blokjes.
Zet de aardappels net onder met het water, voeg een snuf zout toe en laat de aardappels ongeveer 10 minuten zachtjes laten koken.
Bak ondertussen de spekblokjes uit.
Wanneer de aardappelen gaar zijn; stamp deze in het kookwater fijn
Voeg de ui blokjes en de boerenkool toe aan de aardappel
Breng op smaak met versgemalen peper en zout
Laat het geheel ongeveer 10 minuten zacht doorkoken
Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde soep
Serveer de soep met de uitgebakken spekblokjes.