Recepten week 46 - voor 2 personen
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
Gepofte kleine preitjes en aardappel met chorizoworst en romesco saus
Niveau:
peulenschil
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 20 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Ingrediënten:
4 stuks kleine prei van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 stuks grote aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
2 stuks chorizo saucijzen van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten
Voor de saus:
40 gr Hazelnoten Uit de keuken van Van Mien
2 st paprika rood van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
60 gr trostomaat van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1 bos peterselie van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen keukenkast:
neutrale olie
peper en zout
20 ml Olijfolie
1 tl cayennepeper
1 tl paprikapoeder
1 eetlepel azijn
Uit de eigen keukenlade:
Een blender
Snijplank
Keukenmes
Aluminiumfolie
Heteluchtoven
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de paprika in de oven en rooster deze ongeveer 10 minuten, verwijder deze uit de oven en laat hem afkoelen.
Was de prei en laat deze uitlekken.
Was ondertussen de aardappel grondig en wikkel deze samen met een scheut olie, peper en zout in aluminiumfolie en gaar deze ongeveer 60 minuten in de oven.
Wrijf de prei in met olie en bestrooi deze licht met peper en zout.
Rooster de prei in de oven totdat deze aan de buitenkant krokant en donker is.
Bereiding Romesco saus:
Maak de groenten schoon en schil deze. Verwijder de vel en kern van de paprika en snijd alle groenten in gelijke stukken.
Pureer de groenten, hazelnoten, 20 ml olijfolie, 1 tl cayennepeper, 1 tl paprikapoeder en 1 eetlepel azijn in de blender en breng deze eventueel verder op smaak met peper en zout.
Vervolg bereiding:
Verwarm een bakpan met een drupje olie en bak de chorizo worstjes 3 a 4 minuten aan beide zijden.
Snijd de top en het kontje van de gare prei en maak een snede over de lengte, vouw de prei open en schep hier lekker wat van de romesco saus overheen.
Serveer samen met de chorizoworst en de gepofte aardappel.
Eet smakelijk!
Echte italiaanse pasta met verse tomatensaus en winterpostelein
Niveau:
Eitje
Bereidingstijd:
30 minuten
Ingrediënten:
2 tenen gepelde knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 tak rozemarijn van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 stuks schone ui in grove blokken gesneden van groentekwekerij Smits uit de Heurne
6 stuks ansjovis filet uit de keuken van Van Mien
500 gram tomaten in vier delen gesneden van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
180 gram pasta van het graan van graanteler de Slaege uit Silvolde
1 stuks venkel in blokjes gesneden van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Verse oregano van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
150 gram winterpostelein van de Groene Schuur uit Groessen
Uit de eigen keukenkastje:
olijfolie
zwarte peper
zout
eventueel geraspte kaas
Uit de eigen keukenlade:
snijplank
keukenmes
hapjespan
Bereiding:
Verwarm 1,5 dl olijfolie met de knoflook en rozemarijn in een hoge koeken- of hapjespan en laat dit op laag vuur smaak aan de olie geven;
Verwijder de rozemarijn en knijp met de hand de tomaten uit in de olie en voeg ook het vruchtvlees (de rest van de tomaten) toe aan de olie, laat dit goed door sudderen zodat de smaken zich concentreren.
Snijd ondertussen de ui en de venkel in blokjes van 1 cm.
Voeg de ansjovis toe; dit hoeft niet in stukjes, de ansjovis smelt helemaal weg
Verwijder de knoflook en voeg de pasta toe. Voeg nu water toe (tip: een mooie bouillon ipv water is ook een hele goede optie, dit kan bijvoorbeeld ook het kookvocht van mosselen zijn) totdat de pasta net niet onderstaat en voeg eventueel wat zout (let op, de ansjovis is ook zout) en de venkel en ui toe en schud dit zeer regelmatig om of roer om met een houten lepel.
Laat de pasta garen in het vocht en laat het vocht opnemen door de pasta. Blijf regelmatig omschudden totdat de pasta beetgaar is en het vocht mooi begint te binden (het kan zijn dat je tussendoor nog wat vocht moet toevoegen)
Rasp eventueel kaas uit eigen voorraad boven de pan en schud dit even kort door de pasta
Finishing touch:
Was de winterpostelein grondig en droog voorzichtig met een theedoek.
Voeg vlak voor het opdienen de gesneden oregano, de winterpostelein, versgemalen zwarte peper en een flinke scheut mooie olijfolie toe.
Bon Appetito!
Geroosterde spruiten met krieltjes, cranberry, pompoen en belegen kaas
Niveau:
Peulenschil
Bereidingstijd:
15 min voorbereiding
45 minuten oventijd
Ingrediënten:
350 gr spruiten van groentekwekerij Smits uit de Heurne
250 gr krieltjes van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
50 gr gedroogde cranberries uit de keuken van Van Mien
1 kleine flespompoen van groentekwekerij Smits uit de Heurne
150 gr belegen kaas geraspt van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
2 takjes tijm van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1 takje rozemarijn van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit eigen keukenkastje:
zonnebloemolie
peper
zout
Uit de eigen keukenlade:
bakplaat of ovenschaal
snijplank
keukenmes
heteluchtoven
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Maak de spruiten schoon, snijd de kontjes eraf en verwijder verkleurde blaadjes
Snijd de spruiten over de lengte doormidden
Snijd de krieltjes doormidden
Verwijder de schil van de flespompoen met een scherp mes. Snijd deze over de lengte doormidden en verwijder de zaden met een lepel.
Snijd de pompoen in blokjes ter grootte van een spruitje
Maak de knoflook schoon en snijd deze in plakjes
Meng alle ingrediënten in een ovenschaal met olie, peper en zout
Rits de blaadjes van de tijm en rozemarijn en meng deze met de groente
Zet de ovenschaal 35 minuten in de oven, schep na 20 minuten de groente door
haal na 35 minuten de groente uit de oven, meng de cranberries door de groente en verdeel de geraspte belegen kaas over de groente
Zet de ovenschaal nog 5 tot 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.