Recepten week 47 - voor 2 personen



De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden



Groenten curry met gierst, yoghurt, lange peper en verse munt



Niveau:

peulenschil



Bereidingstijd:

Bereidingstijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 180 gr gierst uit de keuken van Van Mien

  • 200 gr gesneden groenten van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • currykruiden uit de keuken van Van Mien

  • ½ bos bosui van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 200 ml groentebouillon uit de keuken van Van Mien

  • 500 gr hangop van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde

  • 1 pakistaanse lange peper van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 2 takjes munt van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen


Uit de eigen keukenkast:

  • olijfolie

  • zout


Uit de eigen keukenlade:

  • hapjespan of hoge koekenpan

  • kookpan

  • koksmes

  • snijplank

  • mengkom

Bereiding:

  • Snijd de rode peper over de lengte door de helft en hak deze fijn (tip: laat de pitjes eruit als je niet van pittig houdt)

  • Verhit in een hapjespan een lepel olijfolie

  • Bak de currykruiden en de helft van de fijngehakte peper (Bewaar de andere helft voor de saus) 1 minuut op hoog vuur

  • Voeg vervolgens voorzichtig de groentebouillon en 350 gr hangop toe en laat dit 5 minuten op laag vuur, afgedekt pruttelen. Roer af en toe door

  • Breng de gierst in 300 ml water met een snufje zout aan de kook.

  • Laat deze 20 minuten afgedekt met een deksel rustig koken. Mocht het nodig zijn, voeg dan tussendoor een scheutje water toe.

  • Voeg na de 5 minuten de groente aan de curry toe en laat dit nog 10 minuten doorgaren.

  • Pluk de blaadjes van 4 takjes munt en hak deze fijn ( gebruik de overige munt voor bijvoorbeeld een pot verse muntthee)

  • snijd de bosui in ringen

  • Meng de overige 150 gr hangop met de halve fijngesneden peper en gehakte munt, de bosui, 1 eetlepel olijfolie en een beetje zout

  • Serveer de groentecurry over de gierst en maak af met het yoghurt-peper mengsel


Eet smakelijk!

Pasta ovenschotel met schorseneren, kaassaus en pangrattato van speltbrood




Niveau:

Peulenschil


Bereidingstijd:

45 minuten


Ingrediënten:

  • 180 gr pasta van granen van de Slaege

  • 300 gr schorseneren van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 1 ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 200 gr geraspte kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren

  • 25 gr roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde

  • 250 ml melk van boer Lubbers uit Sinderen

  • 65 gr spelt broodkruim (pangrattato) van Bakkerij Ten Have uit Vorden

  • 1/2 bos peterselie van groentekwekerij Smits uit de Heurne


Uit de eigen keukenkastje:

  • 2 eetlepels bloem

  • 1 eetlepel olijfolie

  • zout

  • peper


Uit de eigen keukenlade:

  • kookpan

  • steelpan

  • bakpan

  • ovenschaal

  • garde

  • spatel


Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden

  • Zet een kookpan op met 1 liter water, breng aan de kook en voeg een snufje zout toe

  • Wanneer het water kookt, voeg de pasta toe en kook deze in 8-10 minuten gaar.

  • Schil ondertussen de schorseneren en snijd deze in stukken van ongeveer 1 centimeter

  • Maak de ui en knoflook schoon, snij de ui en knoflook fijn

  • pluk de blaadjes van de peterselie en hak deze fijn. Zet opzij voor later.

  • Wanneer de pasta gaar is, giet deze af en bewaar 100 gr van het kookvocht.

  • Bak de rauwe schorseneren met de gesneden ui en knoflook in een lepel olijfolie en een snuf zout op halfhoog vuur tot deze goudbruin zijn

  • Zet een steelpan op halfhoog vuur en laat hierin de boter smelten

  • Wanneer de boter gesmolten is, voeg al roerende de bloem toe om een ‘roux’ te maken, roer dit ongeveer een minuut goed door

  • Wanneer de boter en de bloem goed gemengd zijn, voeg de melk en het bewaarde kookvocht toe

  • Breng dit al roerende tegen de kook aan en voeg de kaas, de gebakken schorseneren en de gehakte peterselie toe.

  • Zet het vuur van de saus uit en meng de pasta er doorheen

  • Schep alles in een passende ovenschaal en strooi het broodkruim er overheen

  • Zet de ovenschaal in de oven tot het broodkruim mooi goudbruin is



Bon Appetito!


Stamppot winterpostelein met kiprookworst en mosterdsaus




Niveau:

Peulenschil


Bereidingstijd:

10 min voorbereiding

20 minuten kooktijd

Ingrediënten:

  • 600 gram aardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • Winterpostelein van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 1 st kiprookworst van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem

  • 1 flesje melk van boer Lubbers uit Sinderen

  • 125 gram boter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde


Uit eigen keukenkastje:

voor de mosterd saus:

  • 30 gr bloem

  • 2 eetlepels van je favoriete mosterd



Uit de eigen keukenlade:

  • kookpan

  • stamper

  • dunschiller of schilmesje

  • pannenlikker of spatel



Bereiding:

  • Schil de aardappels, was ze goed, snijd ze in gelijke stukken en zet ze net onder met koud water en een snuf zout in een kookpan.

  • Breng de pan afgedekt met een deksel aan de kook en kook de aardappels gaar in 20 minuten. Voeg bij de laatste 5 minuten de rookworst toe

  • Was ondertussen de winterpostelein en laat deze goed uitlekken


Voor de saus:

  • Smelt de 25 gram boter op laag vuur.

  • Voeg de mosterd toe en bak deze al roerend ongeveer 1 minuut (tip: door de mosterd kort te bakken, “ontzuur” je de mosterd waardoor de smaak zachter wordt)

  • Voeg de bloem toe en spatel het geheel om totdat er een zandachtige substantie ontstaat.

  • Giet onder voortdurend roeren in 3 stappen de melk toe, verhit dit ongeveer 1 minuut goed door om de bloem goed te garen.

  • Breng de saus op smaak met een snuf zout en wat peper.

  • Haal de rookworst van de aardappels.

  • Giet de aardappels af. (tip: bewaar wat kookvocht om de stamppot smeuïger te maken)

  • Voeg de postelein bij de aardappels. Voeg eventueel 100 gram boter en/of een scheutje melk toe en stamp het geheel door elkaar.

  • Maak het eventueel wat smeuïger met het kookvocht.




Eet smakelijk!

142 keer bekeken

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

Ontvang het laatste nieuws over de Naoberkrat via onze Naoberkrant

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel