Recepten week 47 - voor 2 personen
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
Groenten curry met gierst, yoghurt, lange peper en verse munt
Niveau:
peulenschil
Bereidingstijd:
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten:
180 gr gierst uit de keuken van Van Mien
200 gr gesneden groenten van groentekwekerij Smits uit de Heurne
currykruiden uit de keuken van Van Mien
½ bos bosui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
200 ml groentebouillon uit de keuken van Van Mien
500 gr hangop van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
1 pakistaanse lange peper van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
2 takjes munt van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
Uit de eigen keukenkast:
olijfolie
zout
Uit de eigen keukenlade:
hapjespan of hoge koekenpan
kookpan
koksmes
snijplank
mengkom
Bereiding:
Snijd de rode peper over de lengte door de helft en hak deze fijn (tip: laat de pitjes eruit als je niet van pittig houdt)
Verhit in een hapjespan een lepel olijfolie
Bak de currykruiden en de helft van de fijngehakte peper (Bewaar de andere helft voor de saus) 1 minuut op hoog vuur
Voeg vervolgens voorzichtig de groentebouillon en 350 gr hangop toe en laat dit 5 minuten op laag vuur, afgedekt pruttelen. Roer af en toe door
Breng de gierst in 300 ml water met een snufje zout aan de kook.
Laat deze 20 minuten afgedekt met een deksel rustig koken. Mocht het nodig zijn, voeg dan tussendoor een scheutje water toe.
Voeg na de 5 minuten de groente aan de curry toe en laat dit nog 10 minuten doorgaren.
Pluk de blaadjes van 4 takjes munt en hak deze fijn ( gebruik de overige munt voor bijvoorbeeld een pot verse muntthee)
snijd de bosui in ringen
Meng de overige 150 gr hangop met de halve fijngesneden peper en gehakte munt, de bosui, 1 eetlepel olijfolie en een beetje zout
Serveer de groentecurry over de gierst en maak af met het yoghurt-peper mengsel
Eet smakelijk!
Pasta ovenschotel met schorseneren, kaassaus en pangrattato van speltbrood

Niveau:
Peulenschil
Bereidingstijd:
45 minuten
Ingrediënten:
180 gr pasta van granen van de Slaege
300 gr schorseneren van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1 ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
1 teen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
200 gr geraspte kaas van Versboerderij Daalwiek uit Geesteren
25 gr roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
250 ml melk van boer Lubbers uit Sinderen
65 gr spelt broodkruim (pangrattato) van Bakkerij Ten Have uit Vorden
1/2 bos peterselie van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen keukenkastje:
2 eetlepels bloem
1 eetlepel olijfolie
zout
peper
Uit de eigen keukenlade:
kookpan
steelpan
bakpan
ovenschaal
garde
spatel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Zet een kookpan op met 1 liter water, breng aan de kook en voeg een snufje zout toe
Wanneer het water kookt, voeg de pasta toe en kook deze in 8-10 minuten gaar.
Schil ondertussen de schorseneren en snijd deze in stukken van ongeveer 1 centimeter
Maak de ui en knoflook schoon, snij de ui en knoflook fijn
pluk de blaadjes van de peterselie en hak deze fijn. Zet opzij voor later.
Wanneer de pasta gaar is, giet deze af en bewaar 100 gr van het kookvocht.
Bak de rauwe schorseneren met de gesneden ui en knoflook in een lepel olijfolie en een snuf zout op halfhoog vuur tot deze goudbruin zijn
Zet een steelpan op halfhoog vuur en laat hierin de boter smelten
Wanneer de boter gesmolten is, voeg al roerende de bloem toe om een ‘roux’ te maken, roer dit ongeveer een minuut goed door
Wanneer de boter en de bloem goed gemengd zijn, voeg de melk en het bewaarde kookvocht toe
Breng dit al roerende tegen de kook aan en voeg de kaas, de gebakken schorseneren en de gehakte peterselie toe.
Zet het vuur van de saus uit en meng de pasta er doorheen
Schep alles in een passende ovenschaal en strooi het broodkruim er overheen
Zet de ovenschaal in de oven tot het broodkruim mooi goudbruin is
Bon Appetito!
Stamppot winterpostelein met kiprookworst en mosterdsaus

Niveau:
Peulenschil
Bereidingstijd:
10 min voorbereiding
20 minuten kooktijd
Ingrediënten:
600 gram aardappels van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
Winterpostelein van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1 st kiprookworst van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
1 flesje melk van boer Lubbers uit Sinderen
125 gram boter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
Uit eigen keukenkastje:
voor de mosterd saus:
30 gr bloem
2 eetlepels van je favoriete mosterd
Uit de eigen keukenlade:
kookpan
stamper
dunschiller of schilmesje
pannenlikker of spatel
Bereiding:
Schil de aardappels, was ze goed, snijd ze in gelijke stukken en zet ze net onder met koud water en een snuf zout in een kookpan.
Breng de pan afgedekt met een deksel aan de kook en kook de aardappels gaar in 20 minuten. Voeg bij de laatste 5 minuten de rookworst toe
Was ondertussen de winterpostelein en laat deze goed uitlekken
Voor de saus:
Smelt de 25 gram boter op laag vuur.
Voeg de mosterd toe en bak deze al roerend ongeveer 1 minuut (tip: door de mosterd kort te bakken, “ontzuur” je de mosterd waardoor de smaak zachter wordt)
Voeg de bloem toe en spatel het geheel om totdat er een zandachtige substantie ontstaat.
Giet onder voortdurend roeren in 3 stappen de melk toe, verhit dit ongeveer 1 minuut goed door om de bloem goed te garen.
Breng de saus op smaak met een snuf zout en wat peper.
Haal de rookworst van de aardappels.
Giet de aardappels af. (tip: bewaar wat kookvocht om de stamppot smeuïger te maken)
Voeg de postelein bij de aardappels. Voeg eventueel 100 gram boter en/of een scheutje melk toe en stamp het geheel door elkaar.
Maak het eventueel wat smeuïger met het kookvocht.