Recepten week 48 - voor 2 personen
De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden
Geroosterde witlof met balsamico azijn en honing, een salie/saucijs van Sandershof en geplette krieltjes
Niveau:
peulenschil
Bereidingstijd:
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten:
2 salie-saucijzen van scharrelvarkenshouderij Sanders Hof uit Etten
4 stronken witlof van witlofkweker Hiddink uit Sinderen
1 potje honing van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
2 tenen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne (gebruik de losse teentjes, de hele bollen komen terug in het recept van de soep)
300 gr krieltjes van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk
3 takjes tijm van groentekwekerij Smits uit de Heurne
Uit de eigen keukenkast:
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepel balsamicoazijn
peper en zout
Uit de eigen keukenlade:
2 ovenschalen
bakpan
snijplank
keukenmes
fijne rasp
heteluchtoven
kookpan
mengkom
kookpan
Bereiding:
Verwarm de oven op 190 graden.
Zet een kookpan met water en een snuf zout op.
Snijd de witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde bittere kern. Leg de witlof helften met het snijvlak naar beneden naast elkaar in een ovenschaal.
Meng de olie, honing en balsamicoazijn en rasp hier één teentje knoflook door.
Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de witlof.
Plaats de witlof ongeveer 20-25 minuten in de oven.
Draai ze de laatste 5 minuten voor het einde om, zodat het snijvlak naar boven komt te liggen. De witlof is gaar wanneer je gemakkelijk door het dikste deel van de stronk prikt.
Kook ondertussen de krieltjes in ongeveer 10-12 minuten gaar.
De krieltjes zijn gaar wanneer je er met een vorkje gemakkelijk doorheen prikt.
Giet de krieltjes af en laat deze in de pan uitwasemen.
Maak een teentje knoflook schoon en hak deze fijn.
Doe de droge krieltjes in een ovenschaal en druk ze met een vork plat zodat ze barsten.
Besprenkel met olijfolie en rits de blaadjes van de tijm er overheen.
Verdeel ook de gehakte knoflook over de aardappels en breng op smaak met peper en zout.
Zet de schaal met aardappelen 15 minuten in de oven tot de aardappelen mooi goudbruin zijn
Verwarm een bakpan met een scheutje olie en bak de salie-saucijzen tot ze gaar zijn
Serveer de saucijsjes met de krieltjes en de witlof.
Eet smakelijk!
Mien MacBurger met knolselderij-frietjes, paddenstoelen-mayo en veldsla
Niveau:
Peulenschil
Bereidingstijd:
40 minuten
Ingrediënten:
1 stuk knolselderij van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 stuks hamburger uit de keuken van Mien
2 stuks burger brioche van Bakkerij Ten Have uit Vorden
250 gram veldsla van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1 st ei van pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem
2 st tomaat van groentekwekerij Smits uit de Heurne
een snufje selderijzout uit de keuken van eetwinkel van Mien
100 ml paddestoelen mayo uit de keuken van eetwinkel van Mien
Uit de eigen keukenkastje:
scheut neutrale olie
peper en zout
Uit de eigen keukenlade:
bakpan
kookpan
heteluchtoven
snijplank
mengkom
keukenmes
bakpapier
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden en breng een ruime pan met water aan de kook met een flinke snuf zout.
Was de veldsla, verwijder het kroontje en laat deze drogen.
Kook het ei 7 minuten en laat deze schrikken in koud water.
Pel het ei
Snijd de schil van de knolselderij en snijd de knolselderij in plakken van ongeveer 1,5 cm.
Snijd de deze plakken in mooie rechthoekige frieten vorm en kook deze 2 à 3 minuten in het kokende water.
Wanneer de frieten uit het water komen leg je ze op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze licht met wat olie.
Laat de frieten in de oven kleuren in ongeveer 15 tot 20 minuten.
Verwarm de bakpan met een scheut olie en bak de hamburgers om en om goudbruin tot de gewenste garing, gaar de burger naar wens nog even na in de oven. (tip: de hamburger is gemaakt van onze dubbeldoelkoeien die de chef zelf selecteert bij ijsboerderij de Steenoven in Hummelo en kan daarom prima rosé gegeten worden)
Besmeer de broodjes met een deel van de paddenstoelen saus en leg er wat sla op (bewaar een deel voor de frieten)
Snijd 1 tomaat in plakjes en verdeel deze over de broodjes.
Snijd de andere tomaat en ei in kleine stukjes en meng dit met de resterende sla
Breng het geheel op smaak met de wat olie, een flinke haal met de pepermolen en een snuf (grof) zout.
Haal de frieten uit de oven, bestrooi ze met het selderij-zout en serveer samen met paddenstoelen-mayo, de hamburger en de salade.
Bon Appetito!
Romige soep van gepofte knoflook met droge worst en meiraap met Achterhoeks Pompoen croutons
Niveau:
Peulenschil
Bereidingstijd:
35 min voorbereiding
30 minuten oventijd
Ingrediënten:
2 stuks ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne
2 bollen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
30 gram roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde
250 ml melk van boer Lubbers uit Sinderen
400 gram meiraap van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
1 stuk droge runderworst van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo
1 Achterhoeks Pompoenbroodje van Bakkerij Ten Have uit Vorden
1 sinaasappel uit de keuken van Van Mien
½ bos bieslook van groentekwekerij Smits uit de Heurne
3 laurierblaadjes van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen
Uit eigen keukenkastje:
olijfolie
peper en zout
3 eetlepels tarwebloem
1 liter water (als je hebt, gebruik dan een lekker kippen of groentebouillon)
Uit de eigen keukenlade:
soep- of kookpan
spatel
snijplank
koksmes
aluminiumfolie
staafmixer
zeef
heteluchtoven
bakplaat of ovenschaal
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 ºC.
Snijd met een mes de onderkant van de knoflookbollen
Scheur een stuk aluminiumfolie van ongeveer 15 cm af, druppel hierop een beetje olie en leg de bol knoflook met de afgesneden kant op het folie, vouw de folie om de bol knoflook als een pakketje dicht, herhaal dit bij de andere bol(len)
Leg de bollen knoflook op een bakplaat of ovenschaaltje in het midden van de oven en pof ze in ca. 30 min. gaar.
Snijd het pompoenbroodje in grove stukken van ongeveer 2 cm en besprenkel met olijfolie, peper en zout.
Schil de meirapen, snijd ze in kleine blokjes en rooster deze samen met het pompoenbroodje 10 minuten in de oven.
Hussel beide tussendoor een keertje om.
Neem de knoflook uit de oven en laat iets afkoelen. Verwijder het folie en wip met een mes de tenen knoflook uit de bol.
Snipper de ui. Verwarm de boter in een soeppan en fruit de ui met de laurierblaadjes in 10 minuten op laag vuur.
Voeg de knoflook met de eetlepels bloem toe en verwarm dit 1 minuut mee.
Voeg de melk, het water en/of bouillon toe en breng al roerende aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de soep 5 min. zachtjes koken met de deksel schuin op de pan.
Verwijder ondertussen het vel van de runderworst en snijd de worst in blokjes
Schil de sinaasappel en snijd partjes van de sinaasappel
Snijd de bieslook in fijne ringetjes
Verwijder de laurierblaadjes uit de pan en pureer de soep met de staafmixer.
Breng de soep nogmaals aan de kook.
Serveer de soep met de sinaasappelpartjes, stukjes worst, geroosterde meiraap blokjes, croutons en garneer af met de bieslook.