Recepten week 49 - voor 4 personen



De recepten kan je via deze pagina RECEPTEN DOWNLOADEN direct downloaden



Flatbread met hummus op z’n Achterhoeks & pancetta, groene kool & Allemansvriend


Let op: week de bonen 1 dag van te voren in ruim koud water


Niveau:

Aan de bak!


Bereidingstijd:

Bereidingstijd: 30 minuten

Rijzen deeg: 60 minuten


Ingrediënten flatbread:

  • 1000 gr bloem van graanteler de Slaege uit Silvolde

  • bakje gist uit de keuken van Van Mien

  • 10 gr zout (uit eigen voorraad)

  • 3 teentjes gehakte knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 el olijfolie (uit eigen voorraad)

  • 640 ml warm water (uit eigen voorraad)


Ingrediënten Slaege bonen puree:

  • 300 gr Slaege bonen van graanteler de Slaege uit Silvolde

  • Rasp van een 1 citroen

  • gember/komijn poeder uit de keuken van Van Mien

  • peper en zout (uit eigen voorraad)

  • 1 teentje knoflook gehakt van groentekwekerij Smits uit de Heurne


Voor op het flatbread:

  • 2 st groene kool van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 150 gr pancetta van scharrelvarkenshouderij Sandershof uit Etten

  • 2 st ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 200 gr Slaege bonen van graanteler de Slaege uit Silvolde

  • 200 gr Allemansvriend van kaasboerderij Koning uit Zevenaar.


Uit de eigen keukenkast:

  • peper

  • zout

  • olijfolie

  • bakolie


Uit de eigen keukenlade:

  • oven (voorverwarmen op 180/190 graden)

  • ovenschaal

  • koekenpan

  • kookpan

  • bekken

  • koksmes

  • deegroller

  • snijplank

  • Keukenmachine/blender

  • Rasp

  • zeef of vergiet

  • schuimspaan

Bereiding flatbread:

  • Meng de bloem, gist en zout met elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden van de kom en giet het lauwe water (tip: gist werkt net als wij zelf het best bij een temperatuur van 37 graden, om te zorgen dat het deeg deze temperatuur krijgt moet het water iets warmer zijn dan de 37 graden) en de olie in het kuiltje. Voeg tevens de gehakte knoflook toe;

  • Meng de ingrediënten al roerend vanuit het midden van de kom naar buiten totdat alle droge ingrediënten zijn vermengt met het water en kneed het deeg verder door tot een soepel deeg. (tip: dit gaat het best op een houten snijplank);

  • Vorm een bol van het deeg en laat deze rusten tot deze in volume is verdubbeld in een ingevette kom afgedekt met een doek (dit duurt ongeveer 60 minuten);

  • Kneed na ongeveer 60 minuten het deeg nogmaals kort door en verdeel deze in 8 stukken en rol deze stukken uit tot de grote van je koekenpan (de koekenpan waar ik vanuit ga is tussen de 28 en 32 cm, is je koekenpan kleiner dan snijd je je deeg gewoon in meer stukken en maak je kleinere flatbreads) Bij het uitrollen is het handig om nog wat bloem op je werkblad en deegroller te strooien zodat het deeg er niet aan gaat plakken;

  • Giet een klein scheutje olie in koekenpan en bak hierin de flatbreads 2-3 minuten per kant tot ze gaar zijn.

Slaege bonen puree:

  • Kook de bonen gaar in water met zout en giet ze af maar bewaar een klein deel van het kookvocht (kook de 200 gram bonen hier direct in mee maar vergeet ze niet achter de hand te houden bij de volgende stap);

  • Pureer de bonen in de keukenmachine of blender samen met de knoflook, een scheutje olijfolie en de gember/komijnpoeder, mocht het niet mooi smeuïg zijn dan kan je wat van het kookvocht toevoegen.

  • Breng de puree verder op smaak met rasp van de schil van de citroen en voeg eventueel wat peper en zout toe.

  • Voeg eventueel nog wat citroensap bij als je dat lekker vind

Finishing touch

  • Zet een pan water met 2 liter water en een eetl. zout toe en breng aan de kook

  • Snijd terwijl het water aan de kook komt de groene kool in fijne reepjes en was dit grondig om eventueel zand te verwijderen, laat goed uitlekken

  • Zet een bakje ijskoud water klaar (indien aanwezig voeg hieraan ijsklontjes toe.

  • Wanneer het water kook, voeg de gesneden groene kool toe en breng het water weer aan de kook, wanneer het water kook schep met een schuimspaan de kool uit de pan en in het koude water, wanneer de kool is afgekoeld (en het garingsproces dus is gestopt, deze techniek heet blancheren) giet deze dan af en laat goed uitlekken

  • Maak de ui schoon en snijd hem in dunne ringen;

  • Snijd pancetta in zeer dunne plakjes of hele kleine blokjes

  • Smeer het flatbread in met de bonenpuree en beleg deze met de geblancheerde groene kool, in stukjes gesneden Allemansvriend, 200 gram bonen en de gesneden ui en bak het ongeveer 5 a 6 minuten in een voorverwarmde oven van 180/190 graden.

Eet smakelijk!

Stamppot boerenkool naar het Van Mien recept en huisgemaakte piccalilly




Niveau:

Peulenschil


Bereidingstijd:

45 minuten


Ingrediënten:

  • 1 potje piccalilly uit de keuken van Van Mien

  • 800 gram aardappel van Boerderijwinkel de Kruisbrink uit Toldijk

  • 125 gram roomboter van Kaasboerderij Weenink uit Lievelde

  • 2 stuks rookworsten van de dubbeldoel-koeien van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo

  • 1 flesje melk van boer Lubbers uit Sinderen

  • 350 gram gewassen en gesneden boerenkool van groentekwekerij Smits uit de Heurne


Uit de eigen keukenkastje:

  • keukenzout


Uit de eigen keukenlade:

  • 1 stamper

  • een kookpan

  • een bakpan

  • dunschiller

  • bakpan

  • schilmesje


Bereiding:

  • Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en was ze grondig.

  • Zet de aardappels op met koud water en een snuf zout zet ze net onder. Breng ze op hoog vuur aan de kook, zet de het vuur laag en laat de aardappels ongeveer 15 minuten rustig doorkoken.

  • Leg de boerenkool op de aardappels en dek de pan weer af met de deksel en laat deze rustig mee stomen met de aardappels.

  • Verwijder de rookworst uit de verpakking en leg deze op de boerenkool en verwarm deze in de laatste 4 minuten mee in de kookpan.

  • Haal de worst van de boerenkool af en giet het geheel af. Laat het even 2 minuten uitstomen en snijd ondertussen de boter in kleine blokjes.

  • Voeg de melk en de boter toe.

  • Stamp het geheel door elkaar tot een waanzinnig smeuïge puree en eet het samen met de rookworst en de piccalilly .


Bon Appetito!


Stoofpotje van parelgort met snijbiet, tomaat, Marokkaanse kruiden en walnoot



Niveau:

Peulenschil


Bereidingstijd:

35 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gr snijbiet van kwekerij de Groene Schuur uit Groessen

  • 400 gr parelgort uit de keuken van Van Mien

  • 8 tomaten van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 2 st ui van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 4 tenen knoflook van groentekwekerij Smits uit de Heurne

  • 1 bakje Marokkaanse kruiden uit de keuken van Van Mien

  • 120 gr walnoten uit de keuken van Van Mien

Uit eigen keukenkastje:

  • 1 theelepel olijfolie

  • peper/ zout

  • 400ml water


Uit de eigen keukenlade:

  • hapjespan

  • snijplank

  • keukenmes

  • steelpan

  • zeef


Bereiding:

  • Spoel de parelgort goed in een zeef met koud water

  • Kook dit in ruim (licht gezouten) water 20 - 25 minuten gaar. Proef of de parelgort gaar is.

  • Giet de parelgort af en bewaar 400 ml van het kookvocht.

  • Snijd de tomaten in 4 gelijke parten.

  • Schil de ui en snijd deze in tweeën, snijd van elke helft halve ringen.

  • Maak de knoflook schoon en snijd in plakjes.

  • Stapel de blaadjes snijbiet op elkaar en rol dit op tot een sigaar. Snijd hier dunne reepjes van.

  • Snijd de stengels in stukken van 2 cm.

  • Fruit de ui en de knoflook in een theelepel olijfolie tot het licht begint te kleuren.

  • Voeg de Marokkaanse kruiden toe en bak dit gedurende een minuut op zacht vuur mee.

  • Voeg de tomaten, parelgort, 200 ml kookvocht en walnoten toe en laat dit op laag vuur 10 minuten zacht doorkoken

  • Voeg vervolgens de gesneden stengels van de snijbiet toe en kook dit nog 5 minuten door, zet het vuur uit en voeg de reepjes snijbietblad toe.

  • Meng dit nog een keer door en breng eventueel op smaak met peper en zout.



Eet smakelijk!

37 keer bekeken0 reacties

Meld je aan op onze social media en blijf op de hoogte van de volgende Naoberkrat

Je mag je Naoberkrat afhalen bij Villa Ruimzicht, Sandershof, boerderijwinkel de Kruisbrink en Kaasboerderij Weenink. 

  • Facebook
  • Instagram

Ontvang het laatste nieuws over de Naoberkrat via onze Naoberkrant

© 2020 | Met trots gemaakt door Het Struweel